Política

Milers de persones clamen al carrer contra les retallades

La marxa va transcórrer en un ambient festiu i sense incidents

Els Mossos van impedir que els “indignats” arribessin fins al parc de la Ciutadella

Avui volen tallar les vies d'accés a Barcelona

Unes 8.000 persones segons els Mossos –30.000 pels convocants– van participar ahir en la manifestació contra les retallades del govern convocada pels “indignats”. En un ambient festiu, amenitzat amb música de tot tipus, la marxa va seguir sense incidents el recorregut previst entre la plaça de Catalunya –on es van concentrar tots els manifestants–, la borsa de Barcelona i l'edifici de Foment, a la Via Laietana, on es van llançar diversos petards a terra.

Un ampli dispositiu, integrat pels Mossos, la Guàrdia Urbana, el SEM i TMB, va seguir ben de prop la marxa, en la qual van ser constants els crits contra el govern de Mas, els bancs i especialment contra el conseller Felip Puig, l'ase dels cops del moviment després de l'operació neteja del 27-M. Amb el lema El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi, la manifestació va travessar el passeig de Gràcia entremig de la mirada dels turistes encuriosits per l'estampa. La coincidència de la marxa amb la visita del president palestí al Palau de la Generalitat va obligar a blindar amb furgonetes l'accés a la plaça de Sant Jaume des de Via Laietana pel carrer Jaume I.

Unes dues hores després d'iniciar el recorregut, els primers manifestants van arribar a l'estació de França, on els esperava un extens cordó policial que impedia el pas fins al parc de la Ciutadella. Tot i alguns mínims intents de trencar la línia de contenció, els manifestants –seguint les indicacions d'alguns dels caps visibles dels “indignats”– van fer cas dels avisos dels antiavalots i no van carregar contra la policia. Paral·lelament, Mossos i representats del col·lectiu d'“indignats” van pactar la possibilitat de fer l'assemblea prevista al final de la marxa a l'avinguda Marquès de l'Argentera. Tot i que la manifestació no havia estat ni convocada de manera oficial, els Mossos van arribar a aquest acord amb el compromís que els manifestants no intentarien passar la línia de contenció.

Possible caos circulatori

En l'assemblea, que es va allargar unes hores, es va lamentar que el Parlament aprovés ja ahir el pressupost, però es va encoratjar a tothom a seguir les mobilitzacions. En aquest sentit, els manifestants van acordar tallar avui, a partir de quarts de vuit del matí, els principals accessos i vies de comunicació de Barcelona, com ara l'avinguda Meridiana o la Diagonal. A més, a les deu començarà una marxa des dels jardinets de Gràcia en què s'aniran tallant carrers fins a arribar a l'hospital del Mar, on està prevista una marxa de treballadors.

LA XIFRA

30.000
persones
es van manifestar ahir a Barcelona segons els convocants, 8.000 segons els Mossos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.