Política

20-N, eleccions generals

José Luis Rodríguez Zapatero anuncia que el calendari electoral s'avança quatre mesos després de l'últim consell de ministres abans de les vacances d'estiu

El president espanyol justifica la decisió en el fet que el seu executiu ja ha establert “les bases per a una nova etapa de creixement”

El Parlament espanyol es dissoldrà el 26 de setembre, dia en què es farà la convocatòria oficial

S'han acabat les especulacions. Quan faltava un quart d'hora per a la una del migdia d'aquest divendres, tal i com s'ha començat a difondre durant el matí, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que les eleccions generals se celebraran el proper 20 de novembre. Ho ha dit després de l'últim consell de ministres abans de les vacances d'estiu. I tot i que ha pres personalment aquesta decisió, fonts de la Moncloa indiquen que l'ha consultat prèviament amb el candidat socialista a la presidència, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El Parlament espanyol es dissoldrà el 26 de setembre, dia en què es farà la convocatòria oficial per al 20-N, “una data més”, segons Zapatero. En aquest sentit, ha detallat que els motius que expliquen aquest calendari electoral són diversos. Per una banda, “tot i que encara falta temps perquè la recuperació econòmica tingui el ritme desitjable, ja s'han establert les bases per a una nova etapa de creixement a Espanya”. A més, Zapatero pretén així projectar certesa política i econòmica, i que el debat públic deixi de centrar-se en la convocatòria electoral. Però, sobretot, perquè la data establerta permet “tancar els temes pendents i que el nou govern que sorgeixi de les urnes pugui estar al capdavant del país l'1 de gener treballant per a la recuperació econòmica, el control del dèficit i l'augment de l'ocupació”.

D'aquesta manera, el calendari electoral s'avança quatre mesos respecte el que estava previst, ja que la data fixada inicialment per a les eleccions generals i, per tant, el final de legislatura era el març de l'any 2012.

Aquest anunci es produeix només 48 hores després que l'última enquesta del CIS anunciés que el PSOE, amb Alfredo Pérez Rubalcaba com a candidat a la presidència del govern espanyol, ha aconseguit trencar la tendència alcista dels últims temps del PP en aconseguir retallar 3 punts la diferència electoral respecte del partit de Mariano Rajoy.

La reunió d'avui del govern espanyol, però, no serà l'última fins al reinici del curs polític el setembre. Zapatero ha citat als membres del govern espanyol el 19 d'agost en una reunió extraordinària del consell, com ha fet els últims anys. En aquest consell, i segons ha avançat Zapatero, s'aprovarà un nou decret llei per millorar la recaptació de l'impost de societats i reduir la despesa farmacèutica amb l'objectiu d'augmentar l'esforç per assolir un 6% de dèficit, tal i com exigeix la Unió Europea.

Zapatero ha fet un repàs a la gestió recent del seu govern, centrant-se en les reformes legislatives que s'han fet per afavorir la recuperació de l'economia. Segons ha enumerat, aquesta acció de govern per impulsar l'economia s'ha centrat en el marc socio-laboral, on ha destacat especialment la reforma de les pensions, en el canvi de model productiu i en la reestructuració del sistema financer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.