Puigcercós creu que ERC té «camp per córrer» tot i perdre vots i percentatge

La direcció d'ERC es va mostrar «moderadament satisfeta» d'haver revalidat el diputat compartit al Parlament Europeu, malgrat haver perdut uns 71.000 vots i dos punts respecte de les eleccions europees del 2004. Amb el seient d'Oriol Junqueras confirmat, ERC va respirar. «Hem aturat el cop», deien fonts de la direcció. Els problemes greus, però, poden venir a partir d'ara. Joan Puigcercós, que vivia les primeres eleccions com a president d'ERC i després d'un any de convulsions internes, va avisar ahir que «són temps difícils», i que el resultat en les europees ha estat «un punt de partida», perquè encara «hi ha camp per córrer». L'any 2004, l'any de les eleccions estatals del 14-M i de les darreres europees, va ser el cim electoral d'ERC. Des d'aleshores el vot republicà ha anat caient constantment. També en aquestes europees. Tanmateix, segons Puigcercós, «la gent ha sabut respondre en temps difícils», i aquest «és un bon punt de partida per a la represa». El líder d'ERC creu que «el més difícil» ja ho han aconseguit, però «caldrà treballar molt» per recuperar part del vot perdut amb vista a les eleccions al Parlament del 2010. Tot i això, Puigcercós va rebutjar lectures en clau catalana: «Els partits de govern hem baixat i els d'oposició han aprofitat la crisi. Però no tenen res a veure amb les catalanes.» ERC, amb un 9,2% dels vots i prop de 180.000 sufragis, va perdre en percentatge a totes quatre demarcacions catalanes, sobretot a les comarques tarragonines i gironines. Puigcercós, però, va recórrer a l'argument que el percentatge havia millorat respecte de les espanyoles del 2008.

L'abstenció castiga ERC

L'alta abstenció va afectar especialment ERC, ja que els republicans, a l'hora de compartir l'eurodiputat amb el BNG i Aralar, només sumaran els vots obtinguts per la coalició als Països Catalans. Després de la conversió dels vots en temps a l'eurocambra, Junqueras podria estar-hi més de tres anys, i la resta de temps se'l repartiran gallecs i bascos.

EL PROTAGONISTA

ORIOL JUNQUERAS
eurodiputat d'erc
«Allargar la mà als altres eurodiputats catalans per treballar conjuntament. Hem de tirar endavant la iniciativa per aconseguir l'oficialitat del català a Europa»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.