El Partit Popular guanya unes eleccions que passen factura als socialistes

El PPE continuarà sent el grup majoritari en una eurocambra que tindrà una forta presència de la ultradreta

€La victòria de la dreta a l'Estat espanyol no ha estat un fet aïllat, ja que pràcticament a tota la UE els conservadors han guanyat, encara que els que estan en el govern també han tingut un desgast. Això fa que el PPE continuï sent el grup majoritari del Parlament Europeu. Aquesta victòria facilita la més que segura renovació del portuguès José Manuel Durão Barroso com a president de la Comissió Europea, en una UE amb una majoria conservadora. Les eleccions d'ahir van seguir el guió previst, amb poca participació –a la UE va batre un mínim històric, amb un 43,01%–, cosa que marca una tendència continuada des del 1979, i a l'Estat espanyol es va mantenir pràcticament igual que fa cinc anys, amb un 45,94%. El gros dels abstencionistes europeus és als països de l'est europeu. La crisi no ha mobilitzat els electors i ha generat el lògic vot de protesta contra els partits governants. Un fenomen que curiosament no ha beneficiat els partits socialistes dels diversos estats europeus que estan a l'oposició. Per contra, aquest vot perdut pels grans ha anat majoritàriament a partits ecologistes, que obtenen uns magnífics resultats a l'Estat francès, on Europa Ecològica gairebé atrapa el PS; a partits d'ultradreta, com ara el PVV holandès, o a partits d'extrema esquerra.

Els socialistes europeus van guanyar clarament a Malta, Grècia i Dinamarca. Un resultat insuficient que allunya més el PSE del PPE i que confirma el mal moment que passa el socialisme en molts estats de la UE. El PSOE encara va ser un dels partits socialistes que van aguantar, tot i la derrota, els resultats. En el nou Parlament Europeu tots els grups polítics han de tenir diputats almenys de set estats membres, i es necessiten 25 diputats com a mínim per formar un grup polític. Tot i la victòria, el PPE tindrà molts menys eurodiputats que fins ara, arran de la reducció de 786 a 736 escons. Tot i això, hi ha grups que veuran incrementada la seva força, com ara l'ALDE –els liberals, on s'inscriu CiU–, que tindrà més de deu representants més. Els Verds/EFA també veuran augmentada la representació entre cinc i nou escons. El Grup Unió per l'Europa de les Nacions, on hi ha ERC, també veurà augmentat el seu grup entre tres i set diputats més. I el grup de no adscrits pràcticament es duplicarà, llevat que alguns dels diferents partits acabi formant grup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.