Opinió

LA COLUMNA

Independència sense escons?

Catalunya, Espanya i Europa viuen un canvi d'època. La sotragada profunda es produeix quan les enquestes detecten el major suport popular a la independència. L'enquesta de la Generalitat indica que un 45% dels ciutadans hi votarien a favor en un referèndum. El candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, acaba de dir, referint-se als bascos, que la independència és legal i possible. “No hi ha res impossible”, ha afirmat.

La victòria del “sí” en una consulta seria rotunda, tot i que la majoria de catalans ja se sentirien còmodes amb major autonomia o amb un model federal de debò. Això posa de manifest que la població faria el pas decebuda amb l'autonomisme i amb un federalisme que mai no arriba. Espanya i el desencaix sistemàtic amb Catalunya és una fàbrica de potencials votants independentistes.

Falta un mes per saber si Mariano Rajoy guanya amb un “passeig militar”, fent servir el llenguatge d'Arias Cañete en els anys del Plan Hidrológico Nacional, o si guanya amb necessitat de pactes. Totes les enquestes apunten a una majoria absoluta del PP, i caldrà veure si és un PP tipus José María Aznar de la primera legislatura, quan parlava català en la intimitat, o el de la segona, quan el CAT a les matrícules era “parlar de les xapes”.

Per molt centrat que intenti ser Rajoy, la caverna mediàtica i els sectors més ultres que s'han engreixat a redós del PP pressionaran fort. La crisi espanyola i l'agenda catalana (concert econòmic rebaixat en pacte fiscal) seran incompatibles, a no ser que l'aritmètica parlamentària fes miracles a Madrid i, ull viu, també a Barcelona.

En un precipici com aquest per a l'Espanya plural que somnien Carme Chacón i Josep Antoni Duran Lleida, sobta que un únic partit, ERC, reivindiqui la independència. L'independentisme és transversal (una quarta part dels votants del PSC votarien “sí”), i això és un èxit. Però alhora provoca sorpresa veure com, a molt estirar, només dos diputats –Alfred Bosch i Joan Tardà– aniran al Congrés amb aquest projecte al seu frontispici.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.