GENÍS ROCA

EXPERT EN XARXES SOCIALS A INTERNET

«Nosaltres viurem la mort del PC»

Llicenciat en història per la UAB i especialitzat en arqueologia, Genís Roca és MBA per ESADE i soci director de Roca Salvatella, empresa de consultoria estratègica sobre els usos i les lògiques de les xarxes a les empreses i les organitzacions. Li interessen sobretot els models de presència a internet. Va ser director general d'Infonomia, la xarxa degana d'innovació, i va ser gerent de les iniciatives a internet de la UOC. La seva activitat professional la va començar a la Universitat Autònoma de Barcelona com a responsable de l'àrea de microinformàtica.
He de tenir un bloc?
- «No forçosament. No cal que sigui un bloc, però ha de ser a la xarxa. Faci servir l'eina que vulgui, però sigui a la xarxa.»
- M'he donat de baixa al Facebook. No ho trobo útil; és greu?
-«No. Perquè no devia ser la seva eina; perquè no té necessitat de recuperar antics companys, o ja els troba per altres camins. Hi ha gent que obre un bloc i l'acaba tancant perquè no sap ben bé per què el té. Cadascú ha de trobar el seu espai. Són noves formes d'expressar-se en públic.»
- Expressar-se o exhibir-se?
- «Tothom que fa coses en públic s'exhibeix. Qui surt per la tele s'exhibeix, qui escriu en un diari s'exhibeix...»
- Però no em negarà que ara és com l'escuma de la gasosa, i que sembla que hàgim de dominar-ho tot. Les coses tornaran a lloc.
- «Les coses tornaran a lloc, i quedarà el que ha de quedar. Ara hi ha una certa efervescència de gent, de projectes, que busquen el seu lloc. El que quedarà serà molt diferent del que hi havia, però seran xarxes molt potents. La capacitat d'enxarxar-se, de connectar-se amb gent, és brutal. I això ens fa i ens farà millors, com a professionals i com a persones. Tot i que, és clar, depèn amb qui m'enxarxi les coses m'aniran millor o pitjor.»
- També deien que els vídeos beta no passarien mai de moda, i que eren el futur.
- «La xarxa i les noves tecnologies ofereixen moltes oportunitats, i si les vols explorar totes prepara't a perdre molt temps. El que és fonamental és saber primer quins són els teus objectius. Llavors ja decidiràs amb quines eina i com hi arribes, Si vols fer de tastaolletes i provar-ho tot, prepara't per perdre el temps.»
- Ara tot és més immediat, més ràpid i més global. Sinònim d'estrès?
-« Potser sí. Tenim un ritme de novetats molt alt. Fa cinquanta anys potser vivíem millor, perquè no sabíem de seguida coses que passaven a l'altra punta de món. Però no és que no passessin, és que érem més ignorants. El que cal és saber administrar la informació que t'arriba. No pas posar-te nerviós perquè la vols tota.»
- En el fons, el que hi ha és desconeixement i por.
-«La por és un sentiment humà ben lícit, que amaga desconeixement, resistència al canvi... Però els que ens han d'espantar de veritat són els que tenen por i no ho accepten, o hi posen excuses. El que té por i ho sap reconèixer l'hem d'acceptar i ajudar, perquè aquest és un viatge que hem de fer junts. Som animals socials, i la situació és tan simple com que ara apareixen noves formes de relacionar-nos.»
- Un del diari em deia justament que està aprenent noves tecnologies no pas perquè li interessin gaire sinó perquè veu que és la manera de relacionar-se amb els seus fills.
-«Té raó. La meva àvia esperava dels meus pares que l'anessin a veure sovint; la meva mare espera de mi que li truqui sovint; i probablement jo esperaré dels meus fills que xategem sovint. Ens hem d'adaptar als canals de comunicació actuals, com la meva àvia es va haver d'acostumar a parlar per telèfon amb la meva mare.»
- La xarxa està molt bé, però costa separar el gra de la palla. Hi és tot.
-«És un problema d'habilitats. La tecnologia ens ha ofert un volum d'informació bestial, i nosaltres no tenim les habilitats per gestionar-ho. Però això s'arregla o amb experiència o amb formació. A les escoles hi hauria d'haver cursos de saber cercar. Si no saps fer bé una cerca, vas al Google i et surten vint milions de resultats. Si domines les eines, te'n sortiran 200. Això s'aprèn.»
- A l'escola se n'ensenya?
-«El context ha canviat i a l'escola encara es reprodueixen eines i habilitats de fa deu anys. Un abisme.»
- El sistema educatiu es recicla massa a poc a poc?
-«Es recicla al ritme que pot, perquè és un col·lectiu de 80.000 professionals. No es pot reciclar d'un dia per l'altre. En canvi, la nostra mainada s'ha reciclat en sis anys.»
- Llibres digitals i portàtils a dojo?
- El problema no és aquest. Moltes famílies tenen portàtils, i ara n'hi ha per tres-cents euros. El tema és: si tinc portàtil, de què em serveix a l'escola? Faré treballs a classe cercant informació a la xarxa i després ho comentarem? O simplement el mestre m'ensenyarà el de sempre i jo, a més, tinc un portàtil? El problema no s'arregla amb un talonari per comprar ordinadors. És més profund.»
-L'ordinador ha desbancat la televisió. Qui desbancarà l'ordinador?
-«El mòbil. Estic convençut que nosaltres viurem la mort del PC; que desapareixerà més enllà d'algun entorn laboral concret. La manera d'accedir a la xarxa serà el mòbil, sense cap dubte. Això que jo a casa hagi de tenir una habitació o una taula hipotecada per a un ordinador no té cap lògica. Jo he de poder accedir a la xarxa quan la necessito, i en el lloc que ho necessito. Si sóc al súper comprant i vull fer una consulta d'un producte, la vull fer allà mateix. No em val anar a casa. Consultaré el mòbil.»
- Però ara són les operadores les qui fan el negoci.
-« Sí, però tenim un avantatge. Tenim les tarifes més cares d'Europa. No podem estar pitjor. Forçosament, per tant, només poden baixar i anar a millor.»
- Dels diaris en paper, doncs, ni n'hi parlo.
-« El format paper patirà, però crec que no tant com pot semblar. A la majoria de gent que té un bloc, si ara li ofereix publicar-lo en paper li diran tots que sí. La gent penja vídeos al Youtube, però si li ofereix passar el vídeo per TV3 no en tingui cap dubte de què escollirà. El paper encara té corda. I el digital creixerà tot el que vostè vulgui, però quan tot es resituï tornarà a ser molt important qui és l'editor, qui ordena, qui jerarquitza, recopila.»
- L'escletxa digital ja no existeix?
-«Amb l'aparició del PC, fa vint anys, molts van dir que no s'incorporarien mai a aquest món. No en queda ni un. Tots hi han anat pujant. I amb el telèfon a la butxaca, hi pujaran definitivament.»
- L'empresa que no és a internet no existeix?
- «L'empresa hi és, però potser no ho sap. Si vostè no és a internet, si no hi té la seva pròpia versió, tingui clar que n'hi ha d'altres que hi són parlant de vostè. I jo consumidor, quan vulgui saber de vostè, ho aniré a buscar a internet. Si no hi és, hi haurà la versió que els altres donen de vostè. Què prefereix?»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.