El taller de la Marfà es convertirà en un museu sobre el patrimoni industrial

L'Ajuntament també ha recuperat dues turbines del segle XIX i té previst fer-les funcionar

Fa vuit anys que va deixar de funcionar, però la fàbrica tèxtil Marfà, documentada des del 1842, tornarà a reviure el seu passat. Un ambiciós projecte, emmarcat en el pla d'actuació per al salvament del patrimoni industrial de l'antiga fàbrica, ho farà realitat ben aviat. La tinenta d'alcalde de Cultura i Educació, Lluïsa Faxedas; el vice-president del Consorci Alba-Ter, Ponç Feliu, i Pere Freixas, director del Museu d'Història de la Ciutat, van presentar ahir a grans trets la fase inicial del projecte, amb què es té previst reconvertir el taller de la Marfà (un edifici annex i exterior) en un museu sobre el patrimoni industrial, dotat d'un centre d'interpretació –amb seu al mateix taller– que serveixi no només per entendre el passat de la fàbrica, sinó també per deixar testimoni d'una part destacada de la història del barri de Santa Eugènia.

Turbines que funcionen

Un dels primers passos, com es va anunciar ahir, serà el procés de netejar i restaurar dues turbines del segle XIX que s'han pogut recuperar –una tercera s'ha vist que era irrecuperable–, i que ahir els tècnics –entre ells, la persona que durant anys va fer-ne el manteniment– van confirmar que podran tornar a fer funcionar. De nom Francis i Fontaine, les dues turbines que servien alhora per subministrar l'electricitat que necessitava la fàbrica i fer funcionar les màquines de filatures, tenen el valor afegit d'haver estat fabricades per la casa gironina Planes i Flaquer.

Situades en el curs de la sèquia Monar i a l'interior de l'edifici, són dues grans peces a les quals a principi dels setanta s'hi van instal·lar alternadors per a la producció pròpia d'energia elèctrica. Encara avui es conserva el primitiu sistema de regulació d'entrada d'aigua a les turbines, denominat bota perxa, consistent en uns cons de ferro als quals va adherit un anell de cuir que cobreix o no les pales del distribuïdor, quan els cons són accionats des de l'exterior. Aquest mecanisme també es pot contemplar en la turbina procedent de la central L'Aurora de Pedret, exposada actualment al Museu d'Història de la Ciutat.

Dins d'aquest procés de recuperació d'arqueologia industrial, també es procedirà, paral·lelament, a recuperar la gran quantitat d'objectes i maquinària que hi ha dins l'antic taller; «d'un gran valor pedagògic», com va assenyalar Pere Freixas. La intenció és de deixar-los in situ un cop restaurats. Així mateix, una de les intencions és poder traslladar alguna de les màquines i peces que hi ha actualment al Museu d'Història de la Ciutat a aquest centre museístic, que tindrà una entrada annexa al futur centre cultural de la Marfà.

Es preveu també que es creï un circuit de visita a l'entorn de la fàbrica fins al taller, d'observació de la sèquia i els mecanismes de control i aprofitament de l'aigua, tot podent veure el funcionament de les turbines. En el circuit es tindrà l'opció de visitar les hortes del Ter i el rentador, situat a pocs metres.

k

Més fotos, a www.elpunt.cat

El Molí Fondo de Sant Joan

JORDI CASAS

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts recuperarà la central hidroelèctrica i reforçarà l'estructura de part del Molí Fondo, amb una inversió de 700.000 euros provinents dels fons europeus Feder, del pla Zapatero, dels fons generals de l'Estat i de recursos propis. Amb aquesta actuació dóna continuïtat a la recuperació d'aquest espai iniciada amb la rehabilitació de Can Cantra –ara espai museístic– i que ha de culminar amb la recuperació d'aquesta antiga fàbrica paperera que va acollir durant molts anys la indústria Torras Juvinyà i Torras Hostench, ara Torras Papel, fins l'any 1966. El Molí Fondo és del 1723. Un cop rehabilitat, aquest espai, que ara és de titularitat municipal, ha de servir per explicar la història de les indústries lligades al riu Fluvià i la importància d'aquest riu per a la generació d'energia industrial.

L'Ajuntament i segons va explicar ahir l'alcalde, Joan Espona, té previst destinar 400.000 euros a la millora general de l'immoble que havia estat la nau principal de la indústria paperera. La resta del pressupost, 300.000 euros, serviran per recuperar l'antiga central hidroelèctrica, que a part de convertir-se en una peça de museu en viu, servirà per subministrar l'energia que farà falta per fer funcionar el complex cultural, i la resta es vendrà. El govern local n'espera obtenir entre 30.000 i 60.000 euros cada any, que destinarà a la millora de la resta d'edificis del complex. Espona va dir que ara buscaran més ajuts per poder completar la recuperació de tots els edificis i instal·lacions. «El Molí Fondo és part de la història del poble», va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.