cultura

Culminen la restauració d'una de les torres del pavelló dels distingits de l'Institut Pere Mata de Reus

L'última fase de rehabilitació de l'edifici no té encara ni finançament ni terminis

L'escola taller Lluís Domènech i Montaner ha format 42 joves, la gran majoria d'origen magribí, en cinc especialitats professionals de restauració del patrimoni: pintura decorativa, restauració de façanes (ram picapedrer), fusteria, restauració de vitralls i paleta. Mentre han après les tècniques d'aquests oficis, els alumnes han treballat en la recuperació de la torre esquerra del pavelló, després que les tres primeres escoles taller restauressin, en anys anteriors, el cos central de l'edifici i la torre del lateral dret. Ahir, els nois de l'escola van rebre els diplomes que acrediten el seu pas per l'escola, que han promogut l'Ajuntament de Reus i el Servei Català d'Ocupació.

La intervenció ha format part de la rehabilitació integral del pavelló número 6 de l'Institut Pere Mata, que va construir l'any 1908 l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Un projecte que ha dirigit l'arquitecte Joan Figuerola i que ha constat no tan sols de la restauració dels elements ornamentals que han dut a terme les escoles taller, sinó també de la consolidació de l'estructura del pavelló, que s'ha realitzat en els dos últims anys i que ha pagat l'Ajuntament de Reus (1.200.000 euros) després de signar un conveni amb la Fundació Pere Mata. Aquestes obres han millorat l'estructura de l'edifici i l'han posat al dia pel que fa a les normes de seguretat, atès que el pavelló està inclòs a la ruta modernista de Reus i, per tant, està obert a les visites del públic. Les obres han afectat sobretot la primera planta i les golfes del pavelló. A les golfes s'instal·larà la Fundació Pere Mata d'aquí a uns dies, mentre que el primer pis quedarà per a ús de l'Ajuntament, que ampliarà així les dependències accessibles a les visites turístiques que fins ara pràcticament se centraven en l'enlluernador saló principal de la planta baixa. Al pis també s'hi hauria de situar un centre d'interpretació per ajudar a entendre les claus de l'arquitectura modernista i, més concretament, la de Domènech i Montaner, que va ser l'artífex dels edificis modernistes més importants de Reus. Un projecte, però, que l'Ajuntament no ha decidit encara si tirarà endavant o, almenys, quan ho farà.

Tampoc no se sap en aquests moments quan s'emprendrà l'última fase de les obres al pavelló dels distingits, que han d'afectar la segona planta de l'edifici central i la rehabilitació dels jardins. Ja no ho podrà fer una cinquena escola taller, atès que el Departament de Treball de la Generalitat les ha suprimit a tot Catalunya. L'actuació també queda fora del conveni, ja exhaurit, signat entre l'Ajuntament i la Fundació Pere Mata.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.