cultura

El ‘10' marca el Fitag

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) presenta la programació definitiva i la introducció del nou sistema d'entrades

Una imatge amb dues mans obertes mostrant victoriosament els deu dits defineix el cartell promocional de la 10a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag 2010, que tindrà lloc del 24 al 28 d'agost i la programació definitiva del qual es va presentar ahir a la seu de la Diputació de Girona. Un festival que, com va manifestar el director de la Casa de Cultura, Pep Torner, “malgrat les dificultats d'aquests temps s'ha consolidat com a mostra de primer nivell del que es fa de teatre amateur tant arreu com a les comarques gironines”.

Aquesta va ser la primera floreta que va recollir el director del Fitag, Martí Peraferrer, el qual va declarar una voluntat manifesta d'aprofitar l'esdeveniment –la celebració dels deu anys– per fer un pas endavant i ferm per “professionalitzar” el festival. I no només això, sinó que es va proposar, amb vista als pròxims deu anys, “convertir Girona en la capital del teatre amateur i donar un impuls més gran als grups de teatre gironins”. El repte, segons va dir tot engrescat, és esdevenir “la Tàrrega del teatre amateur”.

Espectacle inaugural

Lluís Elias no va abaixar el to d'eufòria, i a continuació, després de llançar lloances a la mostra, va presentar l'espectacle inaugural, l'anunciat Èdip rei o la culpa la té el meu pare, una coproducció de la Cia. Ma Mare no Em Deixa amb el mateix festival. L'obra, que es representarà al Teatre Municipal el 24 d'agost (19 h, entrada gratuïta), es basa en la tragèdia Èdip rei, de Sòfocles, i està “concebuda perquè l'entengui tothom”, segons el mateix director.

El plat fort

Entre les trenta-cinc representacions, també es presenta la producció pròpia del festival, que es farà amb motiu de la celebració de la desena edició. Escrita i dirigida per Ramon Perea, i amb Rafael Vega a la direcció musical, L'estació final (Teatre Municipal, 27 i 28 d'agost a les 19.30 h, gratuït) portarà fins a 40 actors provinents de diferents companyies teatrals amateurs gironines a l'escenari, els quals seran alhora acompanyats per l'Orquestra de Girona, el Cor de Cambra de la Diputació, el pianista i professor del Conservatori Claudio Suzin, músics de la Girona Jazz Project i el grup de pop Background Brothers. En total, més de 80 persones dalt de l'escenari “per explicar l'esperit Fitag des del punt de vista dels actors” i “transmetre la voluntat que tenen de perseguir somnis; no només artístics, sinó també personals”, segons el mateix Perea.

D'altra banda, de la programació també es va anunciar un canvi d'última hora provocat per uns problemes de visat de membres de la companyia iraniana Cia. GTG, que serà substituïda per la companyia andalusa Al-Jaleo.

Pel que fa a les activitats paral·leles, destaca el mural que realitzarà el grafiter Miquel Mombiela a la Casa de Cultura, un concert amb el grup Stukat del Bolet i un curs de teatre a càrrec de Dania Caroli i Luca Gatta. També es va aprofitar la roda de premsa per presentar el sistema de venda d'entrades dels actes de pagament (a un preu simbòlic de 4 euros a la taquilla de la Casa de Cultura, i de 3,70 euros als caixers de Telentrada de Caixa Catalunya o per internet). Aquest any, la franja de tarda (La Planeta i Teatre Municipal) serà gratuïta, però cal tenir en compte que s'han de retirar les invitacions una hora abans de cada funció, llevat del dia de la inauguració, que s'ha de fer dues hores abans.

LA XIFRA

43
representacions.
35 a Girona i 8 en altres municipis són els espectacles que ofereix el Fitag 2010.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.