cultura

reus

patrimoni

Cultura negocia la rehabilitació de cal Navàs

La Generalitat i els propietaris de l'edifici modernista més important de Reus mantenen converses que poden fructificar aviat

L'Ajuntament també s'ofereix per participar en el projecte

Els propietaris de cal Navàs i el Departament de Cultura de la Generalitat mantenen converses per rehabilitar l'edifici modernista més representatiu de Reus. Els primers contactes es van establir a finals de l'any 2008, després que es desprengués un dels caps ornamentals de pedra i fos necessari protegir part de la façana amb una xarxa que encara hi és. Les converses, però, es van interrompre el juny de 2009 per la mort d'un dels copropietaris, Joaquim Blasco. Un cop aclarides les disposicions testamentàries, les converses s'han reprès “amb moltes ganes per les dues parts”, explica Adam Manyé, director territorial de Cultura, instància que està estudiant diverses fórmules per col·laborar econòmicament en el projecte, com ara destinar-hi els fons de l'1% cultural o els que obté dels convenis amb les caixes d'estalvi. Manyé explica que les actuacions haurien de ser dues. D'una banda, consolidar les qüestions de seguretat de l'edifici que va crear Lluís Domènech i Montaner i que és un bé cultural d'interès nacional des del 1991. I de l'altra, abordar la rehabilitació estructural de l'edifici. Manyé diu que el procés es concretarà l'any que ve.

Així també ho creu Dolors Blasco, que explica que hi ha actuacions estructurals que s'han de fer, raó per la qual “la família manté converses amb la Generalitat per aconseguir ajut econòmic. Sempre hi ha qüestions que s'han d'abordar. Podem dir que la millora de l'estat de la casa és un projecte continu”. Però puntualitza que del manteniment de la casa sempre se n'han encarregat ells mateixos. I posa com a exemple les actuacions de millora que s'estan portant a terme aquests dies a la botiga de teixits que hi ha a la planta baixa.

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha assegurat el suport de l'Ajuntament al que decideixi la Generalitat, “que és la instància que ha de prendre la iniciativa perquè la casa és un bé cultural d'interès nacional. Nosaltres hi anirem al darrere”. L'Ajuntament es va oferir fa anys per restaurar la torreta destruïda durant la Guerra Civil per l'aviació feixista, proposta que Joaquim Blasco sempre va declinar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.