Cultura

Mor Enrique Morente

El ‘cantaor' va ser intervingut el passat 3 de desembre d'una úlcera

Des d'aquest diumenge estava en estat de mort cerebral

El cantaor Enrique Morente, un dels grans renovadors del flamenc, ha mort aquest dilluns a Madrid als 67 anys d'edat, després de les complicacions sorgides arran de l'operació d'úlcera a què va ser sotmès el passat 3 de desembre a la clínica La Luz. La intervenció va obligar a traslladar el cantaor a la UCI de l'hospital i tres dies més tard va ser novament operat. Des d'aquest diumenge, el cantaor estava en estat de mort cerebral.

Nascut a Albaicín (Granada) el 1942, el cantaor es va impregnar des de la infància de l'art de la seva mare i d'artistes locals com Juanillo el Gitano, Cobitos o la família Habichuela i, a partir de l'adolescència, va buscar la seva pròpia veu des del flamenc més tradicional.

Així, es va desplaçar a Madrid als catorze anys per seguir aprenent i explorant el cant, amb només un grapat d'il·lusions com bagatge, i començant la seva trajectòria artística en la penya flamenca Charlot, el refugi natural de moltes altres veus desemparades.

Després del seu debut, va actuar a la Casa de Màlaga (1964) i amb la parella de ball de José Luis Rodríguez i Pepita Sarraïna en diverses sales de festa, tot i que el seu salt a la professionalitat es va produir en ser contractat pel Ballet de Marienma.

Casat amb la bailaora Aurora Carbonell i pare de tres filles, entre elles la cantant Estrella Morente, el cantaor preparava actualment un disc titulat El barbero de Picasso, en homenatge al pintor malagueny.