cultura

La contra

La conservació de Puig i Cadafalch

La Generalitat farà un altre requeriment als propietaris perquè rehabilitin el casal de l'arquitecte a Argentona, alhora que també ho reclamen altres entitats

Nou capítol per a la conservació del llegat arquitectònic de Josep Puig i Cadafalch a Argentona. I és que l'Ajuntament d'Argentona va mantenir la setmana passada una trobada amb la nova direcció general de Patrimoni de la Generalitat per saber de primera mà la seva posició sobre l'afer pel que fa a la degradació contínua del casal modernista que l'arquitecte va aixecar a la plaça de Vendre, catalogat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).

Segons explica el regidor de Patrimoni d'Argentona, Ferran Armengol (CiU), “per l'Ajuntament és preferent salvar la casa”, i afegeix: “La Generalitat s'ha compromès a fer un requeriment de forma més dura als propietaris perquè rehabilitin el casal”. Armengol creu que aquest “és un pas endavant”, ja que fins ara l'administració autonòmica només havia recordat a la propietària –una besnéta de Puig i Cadafalch– que tenia l'obligació de fer el manteniment de l'edifici en qüestió. Tal com comenta el regidor, aquest fet obre la porta perquè la Generalitat es pugui encarregar en un futur de la rehabilitació de la casa, ja que com que és un BCIN, l'administració catalana hi podria actuar de manera subsidiària, sempre que el casal modernista se cedeixi a mans públiques. No obstant, els requeriments de la Generalitat a la propietària no se sabran amb exactitud fins d'aquí a una o dues setmanes. Amb tot, el regidor de Patrimoni assegura que les negociacions a dues bandes entre aquesta i l'Ajuntament “seguiran el seu curs”. El casal d'Argentona va ser la casa d'estiueig de Puig i Cadafalch, i des de fa deu anys que no s'hi porta a terme cap manteniment. El darrer episodi es va viure el Nadal passat, quan van caure elements de la fusta de la pèrgola al carrer. Aquest fet va provocar que s'hagués de desmuntar la pèrgola a corre-cuita per evitar que acabés de caure tota l'estructura.

D'altra banda però en el mateix sentit, entitats com ara el Centre d'Estudis Argentonins (CEA) i el Moviment Educatiu del Maresme (MEM) volen aprofitar l'acte de la inauguració de la restitució de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc –previst per aquest diumenge– per reclamar el respecte per l'arquitecte mataroní pel que fa al casal modernista d'Argentona i a la casa natal de Cadafalch. Aquesta última és al Carreró número 38 de Mataró. En el primer cas es continua reclamant que s'aturi la degradació de l'edifici, i en el de l'immoble mataroní es demana que es protegeixi per evitar-ne l'enderroc i que se'n transformi l'interior. A més també assenyalen que, en el cas de la casa natal de l'arquitecte, el desembre del 2009 es van entregar més de 80 signatures i més de 40 adhesions d'entitats perquè el consistori mataroní parlés amb els propietaris per poder salvar l'immoble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.