cultura

El romànic, en crisi

Boí tanca al públic temporalment algunes esglésies romàniques per falta de finançament públic

El Centre del Romànic de Boí no té pressupost per acabar l'any
i dijous tancarà esglésies

El Centre del Romànic de la Vall de Boí tancarà al públic a partir del dijous 1 de desembre algunes esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat. El motiu és que no hi arriba el pressupost del 2011 per acabar de pagar els salaris del personal que manté obertes les esglésies, les vigila i aconsella els seus visitants. El Centre del Romànic, que té una plantilla de 16 persones, presentarà ara un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de caràcter temporal perquè durant els pròxims “dos o tres mesos” només treballi el personal necessari per obrir alguna de les esglésies més destacades (la de Sant Climent de Taüll n'és una) i durant uns dies i horaris més limitats que els actuals. Ho va explicar ahir l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, després d'una reunió mantinguda amb responsables de la Generalitat. Peralada ha lamentat que durant el 2011, precisament l'any en què el patrimoni romànic de Boí celebra els 10 anys de la declaració de Patrimoni de la Humanitat, els diversos departaments del govern català i la Diputació de Lleida han reduït de manera dràstica les seves aportacions: Cultura, prop d'un 50%; Agricultura, entre un 40% i un 50%, i la Diputació, un 35%, segons Peralada. L'alcalde creu que la solució implica recuperar l'any vinent el nivell d'aportacions dels anys anteriors. El pressupost del 2012 encara s'ha de decidir.

Obrir segons l'afluència

Des de la Generalitat, el director general de Patrimoni, Joan Pluma, va assegurar ahir que el govern està treballant en les fórmules que permetin millorar les aportacions tot atenent les necessitats d'ajustament pressupostari dels diferents departaments del govern. Això, va dir Pluma, no treu que efectivament durant el 2012 “s'hauran de buscar fórmules” perquè no totes les esglésies obrin durant tots els dies i horaris actuals, sinó que ho facin “en funció de la temporada de visitants i les hores de major o menor afluència”.

Segons Pluma, s'està buscant ara entre totes les parts una proposta tècnica que faciliti aquesta optimització dels recursos.

A la Vall de Boí hi ha nou esglésies romàniques dins del conjunt reconegut com a Patrimoni de la Humanitat. Vuit ja han estat rehabilitades i obren al públic 364 dies a l'any. El romànic és una de les principals fonts d'activitat a la vall, ja que atreu cada any unes 150.000 persones. Segons va dir ahir Peralada, el 2011 es tancarà amb uns 10.000 visitants més. Precisament ahir es va presentar la primera fase d'un estudi sobre l'estratègia turística de la vall, encarregat a l'Institut Superior d'Estudis Turístics (Insetur), de la Universitat de Girona.

En els treballs previs, els investigadors han detectat la importància
que té el patrimoni romànic en la percepció dels
visitants a la vall d'una
manera curiosa: un 65% de les fotos de la vall
que es pengen al portal
fotogràfic Flickr són de patrimoni, per davant d'altres elements com ara la natura o l'esquí.

LA DATA

30-11-2011
Dimecres vinent es clausura al Palau Robert la celebració del 10è aniversari de la declaració de la Unesco.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.