Cultura

Superman es posa els calçotets per dins

El dibuixant català Pere Pérez dissenya un dels vestits de les noves sèries de l'home d'acer. L'heroi renova i modernitza el seu vestuari

L'univers DC
es reformula:
el justicier
més poderós
del planeta
va en texans

La imatge clàssica de Superman amb els calçotets per fora ha canviat. Les noves col·leccions del personatge el presenten amb texans, amb un nou vestit amb pantalons ajustats o amb les clàssiques malles de les quals s'han eliminat els clàssics eslips vermells. Un dels principals responsables de donar forma a les noves directrius de l'editorial americana DC pel que fa el vestuari dels personatges ha estat el dibuixant català Pere Pérez (Barcelona, 1981), que s'ha encarregat de la part gràfica de la nova col·lecció de tebeos Smallville, que va sortir al mercat dels Estats Units en format electrònic i paper la setmana passada. A l'Estat espanyol arribarà passat l'estiu.

Smalville és la continuació en còmic de la sèrie de televisió del mateix nom. La historieta comença en el punt on va acabar l'últim capítol de la temporada 10, en què per primer cop el jove Clark Kent es posa el vestit de Superman. “Per manca de pressupost van utilitzar el vestit de la pel·lícula, però a l'hora de plantejar la continuació en còmic em van demanar que tornés a dissenyar el vestit del jove Superman. Ho vaig fer al meu aire però una de les seves condicions era modernitzar la indumentària.” Pérez tenia instruccions precises pel que fa a les calces, que com la majoria de superherois, sempre havia portat Superman per fora: ara calia amagar-les. El guió del còmic és obra de Bryan Q. Miller, un dels guionistes de la sèrie de televisió.

El canvi de vestuari en la ficció ve donat per la necessitat de crear una roba nova que fos a prova de kryptonita (material procedent del planeta Krypton, d'on és originari Superman) que li fa perdre tots els poders. Però la realitat és que es vol buscar una imatge més atractiva del personatge que, tot i ser el primer superheroi de la història, no acaba de trobar el seu encaix al segle XXI, com sí ho ha fet el seu col·lega Batman, que, gràcies a les adaptacions cinematogràfiques de Cristopher Nolan, ha captat l'interès de tots els públics, cosa que no va fer Superman Returns, l'última visita a les pantalles cinematogràfiques del kriptonià. Per aquest motiu, la Warner està preparant una nova adaptació que es titularà Man of Steel, que vol apropar-se al costat fosc de la personalitat del personatge, fórmula que amb Batman va funcionar molt bé. El productor executiu del film, que s'estrenarà l'any vinent, és precisament Cristopher Nolan, que supervisarà l'enfosquiment de l'home més poderós del planeta.

Però, a més de l'aparició de la nova sèrie Smallville, l'univers DC s'està reorganitzant. Pel que fa a Superman, fins i tot s'ha tornat a renumerar la revista Action Comics, on va néixer el personatge. En el número 1, publicat a l'Estat espanyol per ECC, es pot veure el primer superheroi vestit amb uns pantalons texans.

Marvel i DC es nodreixen d'autors del país

A la primera meitat dels anys noranta hi va haver a Catalunya una tremenda crisi professional en el món del còmic. Eren els anys d'entrada al mercat català del manga i dels inicis de l'actual novel·la gràfica de la mà de les editorials independents. Per autors com ara Pasqual Ferry, ja no hi havia forat al mercat estatal. Havien tancat Rambla, Cairo, Cimoc i Zona 84, on havia publicat. Una sortida la va trobar quan des de la divisió britànica de Marvel van decidir incorporar talents de tot Europa al mercat americà dels superherois. Ferry va ser un dels primers catalans que va dibuixar Superman i Superboy. Ferry ha estat referència per altres autors catalans de superherois, molts d'ells formats o docents a l'escola Joso, com ara Kano i Diego Olmos, que a més de diverses històries de l'home d'acer és l'autor de Batman Barcelona. El darrer intèrpret gràfic de Superman és Pere Pérez, autor de Smalville. “Aquest còmic ha de conduir el jove Clark Kent a l'inici de la maduresa de Superman.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.