la contra

El primer vi de Teià

El celler romà de Vallmora permet imaginar els inicis de la producció vinícola

El Baix Maresme és terra de vins. Aquesta cultura que ha dut a pagesos i productors a forjar una DO pròpia és fruit de molts anys de treball i perfeccionament del procés de vinificació. Des de fa tan sols unes setmanes, a Teià es pot fer un viatge en el temps i veure amb els propis ulls els inicis d'aquest llarg camí. La Cel·la Vinaria de Vallmora, que va ser descoberta al 1966, es va començar a museïtzar el 2003 i tot just el 20 de juny passat es va obrir per primer cop al públic.

La Laietània romana estava farcida de vinyes i el celler que avui roman al terme municipal de Teià era un dels més importants de la zona. «Des d'aquí s'enviava vi a Roma i a altres parts de l'imperi», explica Andreu Bosch, exalcalde de Teià i responsable del procés de museïtzació del complex arqueològic. De fet, si un s'hi fixa es pot apreciar com el celler romà va anar modernitzant-se des de les primeres instal·lacions, del segle I aC fins al seu declivi, juntament amb el de l'imperi romà, cap al segle V. En aquest sentit es pot apreciar el contrast entre el primerenc calcatorium, on els treballadors aixafaven amb els peus el raïm, i el gran torcularium, la sala de premsatge més moderna del complex i on s'han reproduït dues grans premses de biga de fusta romanes: una de torn i una altra de cargol. Es desconeix quin era el sistema que es feia servir a Vallmora, però és segur que una d'elles va funcionar fins al segle V. «El seu punt més àlgid va ser entorn dels segles II i III, quan les dues premses funcionaven a l'hora», destaca Bosch, que apunta que en el dipòsit més gran trobat hi cabien prop de 13.500 litres de vi.

Per les restes que s'hi han trobat, s'ha arribat a la conclusió que les darreres gotes que van passar per les premses van ser de vi negre, una varietat minoritària en l'actual DO Alella. Ara, el vi es produeix a no gaires metres de distància, en cellers molt més moderns, però qui vulgui saber més dels inicis de la vinya i el vi maresmenc no pot deixar de visitar la cella de Teià. És obert divendres i els caps de setmana i l'entrada val tres euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a