Català per als turistes

Una col·lecció de tres postals pretén acostar la llengua als que visiten Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona ha editat fa pocs dies una col·lecció de postals que vol acostar el català als turistes que visitin la ciutat. En concret, es tracta de tres postals amb el dibuix del carrer Major i la catedral, la plaça del Fòrum i la plaça de la Font.

A les postals hi ha una sèrie de cartells que indiquen com es diuen certs objectes o elements en català. Des de la catedral a l'ajuntament, passant per un fanal, un cambrer o unes persianes. Al dors de la postal figura la mateixa imatge, obra del jove tarragoní Octavi Torné, però en blanc i negre.

En aquest cas, la intenció és que el turista sigui capaç d'omplir els cartells de cada paraula ell sol. El lema de la campanya és Fes turisme a Tarragona i coneix el català, i apareix a la postal en català, castellà, anglès i francès. A cada un dels ambients de les postals es representa un aspecte diferent de Tarragona.

La postal de la plaça de la Font mostra les festes tradicionals amb elements com els gegants, els castellers, els trabucaires o els diables, però també l'ajuntament i el seu rellotge. Al carrer Major es representa la vida quotidiana de la ciutat amb la presència d'un quiosquer, una botiga, un colom, un turista o una bicicleta. Finalment, la plaça del Fòrum retrata un dia de mercat amb verdures, fruites, un cambrer, un gos o les restes romanes de la plaça.

En aquest projecte, hi han col·laborat el servei de política lingüística i la Plataforma per la Llengua. La regidora de Política Lingüística, Rosa Rossell, va qualificar el projecte d'una iniciativa «per donar a conèixer a les persones que visitin Tarragona que aquí es parla una llengua que potser no coneixen».

Les postals es distribueixen gratuïtament al Patronat de Turisme. A l'oficina del carrer Major hi havia, ahir al matí, poca activitat. Aquestes postals en concret no tenen una especial allau de demanda, tot i que si que se n'han distribuït des que es van posar a l'abast del públic aquesta setmana.

El gerent del Patronat de Turisme de Tarragona, Carles Sanz, explicava que es vol «despertar la curiositat dels turistes per conèixer coses sobre el català». Sanz també va remarcar que el turisme no ha de quedar exclòs de la normalització lingüística. Plataforma per la Llengua també participa en la campanya, i es dedicarà a repartir les postals per llocs concorreguts per turistes com platges i terrasses.

Tot i la intenció de les postals, un treball de camp ràpid mostrava ahir al migdia que ni turistes ni tarragonins semblen estar gaire informats o interessats en aquesta qüestió. Pel que fa als turistes, per falta d'informació, ja que si no entren a l'oficina del Patronat de Turisme no saben que existeixen aquestes postals, i quant a la població tarragonina, segons vam comprovar ahir al carrer Major, els que saben que s'editen aquestes postals els sembla que tot i que la idea és bona, és difícil que acabi aportant algun resultat palpable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.