cultura

El Galliner i l'AGT celebren 25 anys al servei del teatre gironí

El centre de formació teatral i la seva entitat gestora ho commemoraran amb la cessió del seu fons a l'arxiu de Girona, un curs d'Andrés Lima, una gala especial i un llibre

“Sempre hem tingut esperit de servei públic, i per això la nostra política de preus i de descomptes afavoreix que el teatre i la formació teatral siguin accessibles per a tothom.” Ho explica Quim Noguera, director del centre de formació teatral El Galliner , que acaba de començar el seu 25è curs escolar. En la conversa, que té lloc a la biblioteca teatral del centre en les seves dependències de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona –una biblioteca especialitzada, amb més de tres mil títols, oberta al públic– també hi participen Joan Vilajoana, president en funcions de l'Associació Gironina de Teatre (AGT), i el seu coordinador, Nene Coca. L'AGT va néixer també ara fa 25 anys –inicialment amb un altre nom: Acme, com els explosius del coiot contra el correcamins–, per donar cobertura legal a l'escola El Galliner i també per aglutinar i representar els professionals gironins de les arts escèniques. “Tenim vocació de lobby de defensa dels interessos de les companyies professionals gironines”, diuen. L'AGT té 107 socis, als quals ofereix assessorament i espais d'assaig, a les cinc aules d'El Galliner, que també disposa d'un servei de lloguer de vestuari teatral que “és l'enveja de mig món, perquè tenim moltes peces, a l'abast de les companyies”. El Galliner i l'AGT es troben “molt bé” a la Casa de Cultura, després d'uns primers passos efímers al número 5 del carrer de la Rosa i al centre cívic de Sant Narcís. “L'únic avantatge de la crisi és que es va aturar el projecte de reforma de la Casa de Cultura, perquè si hagués tirat endavant, ja seríem fora”, assegura Vilajoana.

Mig centenar de cursos

El Galliner ofereix aquest curs prop de cinquanta propostes formatives per a totes les edats, amb una previsió de més de set-cents alumnes en els cursos regulars –les inscripcions estan obertes fins a l'inici dels cursos– i prop de dos mil en el global, que inclou també els cursos intensius, els casals d'estiu, etc. “Un dels nostres punts forts és la col·laboració amb una cinquantena d'entitats i associacions. També estem treballant amb els serveis socials de l'Ajuntament de Girona perquè puguin venir alumnes becats, i hem posat en marxa un curs gratuït d'iniciació al teatre per a persones en situació d'atur.” Gairebé la meitat dels alumnes són de fora de Girona i “alguns vénen de força lluny”.

El Galliner té una trentena de professors, la gran majoria dels quals són professionals en actiu, entre actors, directors, dramaturgs, il·luminadors, etc. “Intentem cobrir totes les necessitats formatives, encara que aquesta és bàsicament una escola d'actors i, per sobre de tot, una escola d'espectadors de teatre, amb esperit crític.” Com la resta d'escoles de teatre de Catalunya –El Galliner és la segona més gran, després de l'Aula de Teatre de Lleida–, el centre gironí espera que la Generalitat reconegui aviat com a títol oficial el graduat en art dramàtic, un cicle formatiu professionalitzador de quatre anys.

El Galliner i l'AGT celebraran aquest curs el seu 25è aniversari amb diverses iniciatives: ja han fet la cessió del seu fons documental a l'Arxiu Municipal de Girona, per preservar i difondre una part important de la història recent del teatre gironí. També tindrà lloc, a finals d'octubre, un taller de creació contemporània per a actors, directors i dramaturgs, a càrrec d'Andrés Lima (Animalario), i per al 27 de març, Dia Mundial del Teatre, es vol fer una gala especial. A més, està previst un llibre que repassi els 25 anys d'història del tàndem format per l'AGT i El Galliner, sense el qual “no s'entendria la realitat teatral gironina”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia