cultura

Un documental capta el dia a dia d'una escola rural d'Osor

Es titula ‘Això nostre' i és el resultat d'un projecte de sis estudiants de l'Eram

S'ha finançat per Verkami i té la particularitat que es presenta en format web i interactiu

Fa uns deu anys molts urbanites van fer descobriments i molts cinèfils van disfrutar amb aquell documental francès titulat Être et avoir (Ser i tenir), amb el qual es mostrava l'experiència quotidiana d'un professor molt entregat (Georges Lopez) a la seva tasca d'impartir classes a un grup reduït de nens i nenes d'una escola rural d'un poble remot. Partint d'una premissa argumental semblant, un grup de sis estudiants de grau en audiovisuals i multimèdia de l'Escola Universitària Eram (adscrita a la Universitat de Girona) han portat a terme Això nostre, un documental interactiu sobre l'escola rural La Vall d'Osor.

El projecte, impulsat com un treball acadèmic de final de carrera, pretén reflectir les vivències diàries d'aquesta escola, totes aquelles històries que quotidianament sorgeixen en aquest entorn rural i la relació implícita que s'estableix amb aquest petit municipi de la Selva.

Per portar-lo a terme, els seus impulsors van endegar una campanya de micromecenatge a través de Verkami que ha complert el seu objectiu d'aconseguir 1.457 euros (han arribat als 1.535 euros), per la qual cosa el documental es troba ja en fase de postproducció i pendent d'estrenar-se a principis de juliol.

L'escola i el poble

La narrativa d'Això nostre es desenvolupa a través del dia a dia de l'escola i els fets quotidians que s'hi presenten i que fomenten els valors específics de la vida del poble. Perquè com explica Marc Auladell, un dels creadors juntament amb Ivette Serrallonga, Helena Corbera, Àngels Teixidor, Laia Font i Albert Sánchez, a part de mostrar les funcions d'aprenentatge bàsic, volen “aprofundir també en el fet que aquesta escola actua com una mena de nucli familiar i socialitzador en un entorn amb pocs recursos”. Avança que s'hi relataran les històries dels seus protagonistes per entendre com aquests es relacionen i cooperen per tal de crear una família de vint alumnes i quatre professors. Entre altres aspectes, el documental també ens acostarà a les famílies de l'escola i els pocs oficis que encara queden al municipi i les dificultats que hi ha per continuar lligat al poble.

LES XIFRES

1.535
euros han recaptat els seus creadors a través del micromecenatge per portar a terme aquest projecte.
380
habitants viuen actualment al petit poble d'Osor, on està situada l'escola rural La Vall.

Un format que convida a l'aventura multimèdia

Això nostre té la particularitat que es tracta d'un documental web, un format diferent als convencionals amb el qual s'introdueixen eines multimèdia complementàries per crear una nova experiència a l'usuari. Com explica Marc Auladell, aquest és un tipus de documental que es vertebra d'una manera no lineal, separat per temes o seccions. En aquest cas, mitjançant una trentena de clips (o càpsules) d'entre 3 i 6 minuts de durada que permeten a l'usuari marcar el seu propi itinerari. Explica que l'usuari navega pel web i decideix el que vol veure, i el que no. A més, en tot moment pot accedir a informació addicional relacionada i té fins i tot el poder d'aportar-hi la seva visió. “L'originalitat és que l'espectador pot navegar per aquest entramat d'històries que hem registrat resseguint diferents camins, però sempre mitjançant un mateix fil argumental, tothom arribarà a unes mateixes conclusions finals.” “Es tracta de visualitzar un documental a mode d'aventura!”, resumeix Auladell, que confessa que ells també van arrencar el projecte com una aventura, no sabien amb el que es trobarien. Al juliol, quan s'estreni el web, tots la podrem disfrutar plegats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia