Societat

Guisats guatemalencs

UNA TURISTA COMPROMESA

Les ciutats grans estan ben assortides quant a restaurants i varietats culinàries locals i internacionals. En indrets turístics com Flores o les vores de l'Atitlan, hi ha també cuinats nacionals respectables. Finalment, els mercats de vila, a l'aire lliure, són interessants si hom vol comprar fruita i verdura fresques i, endemés, petar la xerrada i congeniar amb el personal. Per altra banda, si no hi ha una necessitat peremptòria de menjar sobre tovalles de fil i amb coberts d'argent i copes de cristall tallat, es pot gaudir de plats excel·lents a bon preu pertot arreu.

La curiositat pels guisats d'altri i un estómac fort són requisits indispensables per a treure'n profit de singulars menges mil·lenàries. Antigua, per exemple, presenta una oferta interessant i relativament econòmica, malgrat ésser-hi la més cara del país. Hi ha un parell de tavernes que ofereixen una diversitat de plats consistent: amanides fredes i tèbies variades; verdures cuites i fregides; brous i sopes; carns i peixos; i unes quantes postres. De suport “carbohidràtic”, les nostres velles amigues, les tortillas.

Dos plats tradicionals d'aquest bressol de misteriosos arcans són el Pepián de pollastre i el Revolcado de marrana. El primer és un estofat que barreja salsa pepitòria amb una de maia elaborada amb xilis secs, tomaques torrades, sèsam, canyella i unes poques espècies més. El segon, en un de cap i menuts de porc alimentat per un bon assortit d'espècies picants. A més de les tortillas, els carbohidrats a base d'arròs blanc escorregut i fregit i tamals són de presència constant. Sóc una enamorada d'aquests darrers. El seu nom és originari del nàhuatl —tamalli— i significa “embolicat”. S'elaboren amb farina de dacsa. Es farceixen amb carn o peix, verdures i salsa, i s'emboliquen amb fulles del cereal. A continuació, es couen al vapor. És plat d'importància la nit de Nadal, celebració destacada del solstici; no sols a Guatemala, sinó també en altres països centreamericans. Postres populars són els Moles, plàtans fregits i banyats amb una salsa de xocolata i sèsam.

Vora el llac Atitlan hom pot prendre el consomé de peix de llac “ofegat” en coriandre, potser l'única “herba” que em provoca ois i que no gaudeix precisament de massa admiradors a Occident. Hi ha un seguit de peixos d'aigua dolça molt populars, però que són massa secs per al meu gust. Potser el de major acceptació siga la mojarra, espècie de llobarro negre “incrustat” d'espines. Sol acompanyar-se d'arròs bullit escorregut, creïlles fregides, alcavot, verdures locals cuites i... tortillas.

A Coban m'hagués agradat més el Cak-ig, brou de gall dindi assaonat amb xilis torrats i herba-sana, sense coriandre. A Samuc Champey vaig assaborir mastegant-los l'aromàtic cardamom, que tant agrada als àrabs en pols i barrejat amb el cafè, i el cacau “fresc”.

El Café arqueológico Yax-ha a Flores resulta sorprenent amb les parets del tot decorades de fotografies dels jaciments, molts d'ells dirigits per arqueòlegs de la Universitat de València. Hi vaig gaudir un plat prehispànic a base de tacos amb gambetes i salsa molt picant acompanyats de guacamole i verdures “al dente”.

A Livingston, el Tapado podria guanyar el “premi de les cinc forquilles”. És una sopa de llet de coco on couen lentament —durant 12 hores en un forat al terra cobert amb llenya— gambeta, calamar, peix de platja, caragols, carrancs, plàtans madurs, cebes, tomaques, ratlladura de coco i... coriandre (opcional en el meu cas). Cal fregir tot el peix i el marisc abans de coure'ls. Tapado significa “varietat” i és un plat garífona, és a dir, “de pobres”, dels qui sols poden menjar el que tenen a l'abast.

Dos plats habituals a Ciudad de Guatemala són la sopa de frijoles i el pollastre farcit. En el primer, un cop bullits els fesols, s'hi fa puré i, colats, es reincorporen al brou. Amb crema de llet i... coriandre. El segon s'omple de verdures i s'acompanya d'una salsa semblant a la nostra per a la carn entatxonada.

I molts més plats que fan de la gastronomia guatemalenca una cultura singular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.