Política

Sarkozy acusa els socialistes d'aliar-se amb “gent d'ETA”

El president rep una forta esbroncada a Baiona i culpa militants del primer partit de l'oposició i independentistes bascos d'haver ordit junts la protesta

Exigeix a Hollande que condemni els fets

La campanya presidencial francesa va pujar de to ahir amb durs retrets entre els dos principals partits, després que el candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, fos objecte d'una forta escridassada durant una visita a Baiona, al País Basc francès. El cap d'estat, visiblement excitat per l'episodi, va atribuir els incidents a una conxorxa entre el Partit Socialista i ETA. Els fets van passar quan, tan bon punt va arribar a la tarda a Baiona, on tenia previst assistir a un acte electoral, centenars de militants el van acollir amb crits de “Sarko, president dels rics!”, “Sarkozy, vés-te'n!”, mentre una minoria de simpatitzants replicaven “Sarkozy, president”. El candidat presidencial va seguir el seu curs amb dificultats pels carrerons del centre històric de la ciutat fins a arribar a un cafè restaurant on l'esperaven per a una reunió, sota una pluja de fulls volants de Batera, un col·lectiu que reclama un estatut especial per al País Basc. Mentre entrava al local, un grup de joves li van llançar ous. Una hora més tard, Sarkozy va sortir del bar, davant del qual s'havia aplegat una gernació, escortat per una dotació policial reforçada. Militants del Partit Socialista, alguns dels quals mostraven el programa del seu candidat, François Hollande, també hi eren presents sense participar, però, en els incidents. Dins del bar, el president francès va denunciar davant dels periodistes que l'acompanyaven “la violència d'una minoria i el seu comportament inadmissible”, i va lamentar que “militants socialistes s'aliïn amb independentistes bascos”. L'encara cap de l'Elisi va carregar també contra els militants abertzales que l'havien esbroncat: “Som a França, sobre el territori de la República Francesa, i el president de la República anirà arreu del territori [...] i si això no agrada a una minoria de brètols, s'hi hauran d'acostumar”, va advertir.

Amb força retard i molt escalfat, Sarkozy va arribar al vespre a la cimera que la Unió Europea (UE) va haver de començar sense ell. I tot just aterrat a Brussel·les va acusar els socialistes d'haver pactat amb ETA el seu atac a Baiona. “Si al nostre país els militants socialistes s'associen a gent d'ETA per organitzar manifestacions violentes, les coses van malament”, va criticar l'encara president francès.

“Són la vergonya de la República, no em puc imaginar ni un segon que el senyor Hollande no condemni” els fets, es va queixar Sarkozy, que va assegurar que si el candidat socialista hagués patit el mateix atac, ho hauria “condemnat des del primer minut”. També el secretari general de la governamental UMP, Jean-François Copé, va exigir a Hollande que “condemni” els excessos.

Per la seva banda, el director de comunicació d'Hollande, Manuel Valls, va replicar amb una condemna a “tota forma de violència” i va assegurar que “cap militant socialista” està implicat en els incidents de Baiona. Una altra portaveu va insistir que el PS “no avala cap violència” i va demanar a l'equip de Sarkozy que no “oculti la seva angoixa manipulant la realitat”.

Aquí [Baiona] som a França [...] i si això no agrada a una minoria de brètols, s'hi hauran d'acostumar
Nicolas Sarkozy
PRESIDENT DE LA REPÚBLICA FRANCESA
Si militants socialistes s'associen a gent d'ETA per organitzar manifestacions violentes, les coses van malament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.