Vicent Partal: «Estem a un pas que l'‘e-book' protagonitzi una revolució tan gran com l'Ipod en la música»

El periodista i director de Vilaweb presenta el primer llibre exclusivament digital

Vicent partal no només és «Míster Internet» (bromeja) sinó que també acumula una llarga experiència com a corresponsal de conflictes internacionals. Recorda com l'any 1989 va ser carregat d'esdeveniments, les primeres eleccions de la Perestroika a Rússia, la revolta de Pequín, les darreres eleccions de l'apartheid a Sud-àfrica, la caiguda del mur de Berlín... De cada una de les seves experiències com a reporter, ha anat elaborant unes llibretes que recullen les coses que «li han cridat l'atenció».

Quan es va plantejar de recuperar aquest material per donar-li una dimensió literària, va triar la de la revolta estudiantil de Tiananmen abans que la caiguda del mur de Berlín: «Donava més joc literari per l'èpica i el contrast amb la societat xinesa.»

Partal ofereix un «retrat personal» dels esdeveniments que van donar la volta al món, més que un anàlisi, que ja s'ha fet a bastament: «Em vaig trobar de sorpresa enmig d'una revolució i volia mostrar els aspectes més personals, així com el treball d'un corresponsal que sovint treballa en condicions molt difícils.»

Llibreta de Pequín és el resultat de la reescriptura de la llibreta original, però en cap cas no ha afegit informació. Això sí, tot i no ser un dietari, ha mantingut l'estil fragmentari, que «s'adapta molt bé al context digital».

El periodista va pensar penjar el text al seu bloc, però va optar per publicar-lo amb el portal català pioner de llibres electrònics www.edicat.cat (constituït per Cossetània, Bromera i Angle) en un format exclusivament digital: «Estem a un pas que l'e-book protagonitzi una revolució tan gran com l'Ipod en la música.» A més, no es planteja que el llibre pugui sortir en paper: «No el necessito.»

El llibre, que equival a unes 50 pàgines en format PDF, es pot descarregar a la pàgina web d'Edicat.cat per 5 euros. «Estem sorpresos de l'èxit de la iniciativa», explicava ahir Enric Sòria, responsable de l'àrea digital d'Edicat.cat. De moment, el llibre electrònic més venut des que van llançar la plataforma a l'abril és Foc latent, de Lluïsa Forrellad.

«Un deute pendent»

Tiananmen és sinònim de «deute» per Vicent Partal. Aquest és un altre dels motius que el van empènyer a triar la llibreta xinesa. Resulta que el govern de la República Popular va copiar molts dels vídeos que els corresponsals enviaven via satèl·lit, un material que posteriorment van utilitzar per acusar els estudiants de traïció. Molts d'ells van ser afusellats.

«Va ser una experiència molt dolorosa. Sóc conscient que aleshores no ho sabíem i per tant no tinc sentiment de culpa, però sí que em sento en deute amb aquells estudiants valerosos que van arriscar les seves vides.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.