Política

Sarkozy plagia un punt clau del programa de Le Pen

El president francès proposa establir la presumpció de legítima defensa per als policies

L'anunci coincideix amb la investigació a un agent que dissabte va ferir de mort un jove d'un tret a l'esquena

L'ala moderada del partit li repeteix que aquest no és el camí. Que a la presidència s'hi torna pel centre. Però Sarkozy, home de curricular talent estratègic, segueix capficat que la ruta més segura passa per la ultradreta. Ahir va fer un pas més en la seva cursa per abraçar els votants de Marine Le Pen furtant-li una de les propostes clau del seu programa: el president vol instaurar ara el “dret a la presumpció de legítima defensa” per als policies. El compromís arriba enmig d'una polèmica, que va esclatar dissabte, quan un policia va matar un home d'un tret a l'esquena a Seine-Saint-Denis, a la banlieue de París. La pressió popular contra la policia ha crescut i el president ha sortit en la seva defensa amb aquest brindis al sol que porta el segell del Front National (FN). Un més en la subhasta ideològica de l'aspirant a la reelecció, que segueix vuit punts per sota del seu rival socialista de cara a la segona volta del 6 de maig. Des del partit d'ultradreta, que ja està jugant les cartes per a les legislatives del juny esperant un esfondrament de la dreta gaullista, li han contestat si es pensa que els electors del Front National són “imbècils”.

L'epítet el va utilitzar Nicolas Bay, portaveu de Marine Le Pen, abans de posar en dubte la veracitat de Sarkozy en aquest terreny: “Està intentant seguir-nos les passes per després no complir el que diu. És una escalada que només oculta els seus pànics”, va dir Bay.

L'epíleg de la resposta va arribar de la cap de files i nova reina de la dreta francesa. “Hauria de felicitar-me per aquesta victòria ideològica que he aconseguit”, va declarar Marine Le Pen, “però no crec ni mig segon en les promeses que fa Nicolas Sarkozy”. De fet, fa tot just tres mesos que el ministre d'Interior, Claude Guéant, va refusar aquesta proposta del Front National al·legant que equivaldria a “donar un permís de tir als policies”.

Mentides i desmentiments

El president, que ahir obria la jornada amb míting als afores de París i la tancava amb entrevista en prime time televisiu, també va insistir en un equívoc que ha fet servir els darrers dies amb relació als vincles de François Hollande amb la comunitat musulmana. El partit de Sarkozy va filtrar que 700 mesquites estan demanant el vot pel candidat socialista. És mentida, segons el Consell Francès del Culte Musulmà.

Enfilant el discurs, pinzellant-lo de reivindicacions de les “arrels cristianes” de França, Sarkozy es va deixar endur fins al segon equívoc contra el seu rival: segons el president, Hollande porta en el programa regularitzar tots els immigrants indocumentats. Tampoc és veritat.

LA FRASE

Sarkozy intenta seguir-nos les passes per després no complir el que diu
Nicolas Bay
PORTAVEU DE MARINE LE PEN

Bayrou apunta al vot en blanc

xavier orri

Apuntava maneres d'àrbitre de les presidencials, però entre el mal resultat que va treure en la primera volta i que Nicolas Sarkozy no ha adreçat un sol flirteig als votants centristes, el candidat del MoDem, François Bayrou, sembla que s'està quedant sense veu de cara a la segona volta. Arrossega de la primera un 9%, i el 3 de maig té previst donar consigna de vot. Per provar d'atreure l'atenció perduda, ha adreçat una carta als dos finalistes per recordar-los quins criteris determinaran si gira a dreta o a esquerra i, per tant, cap a qui inclina els prop de quatre milions de vots que té a la saca. En el text, assenyala que “l'actitud personal dels governants comptarà molt. És una qüestió de valors tant personals com polítics”, diu Bayrou, que recela tant de l'histrionisme de Sarkozy com del programa econòmic d'Hollande. Al MoDem donen per fet que, com el 2007, tornarà a votar en blanc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.