Política

Hollande engega l'ofensiva europea contra l'austeritat

Intenta convèncer Van Rompuy i Juncker, i mentrestant Barroso i Merkel es neguen a reobrir el pacte de disciplina fiscal

La Comissió dóna per fet que l'Estat espanyol incomplirà l'objectiu de dèficit i li donarà de marge fins a l'any 2014

No rellevarà Nicolas Sarkozy a l'Elisi fins dimarts que ve, però el president electe de França ja està negociant amb la resta de líders europeus la suavització de l'austeritat promesa en campanya. François Hollande es va estrenar ahir rebent (encara al quarter general de la campanya socialista) el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i avui es reunirà amb el de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, per exigir-los “mesures per rellançar el creixement” i que frenin unes retallades que “porten a l'estancament”. La dreta europea, però, es manté inflexible a la primera ofensiva diplomàtica del socialista francès i rebutja en ple reobrir el sagrat pacte de disciplina fiscal aprovat el 2 de març.

Angela Merkel va ser la primera a parar els peus a Hollande, l'endemà mateix de la desfeta electoral de Sarkozy i, ahir, José Manuel Durão Barroso es va afegir a la cancellera alemanya advertint que l'austeritat “no” és negociable. El president de la Comissió Europea accepta complementar-la amb un “acord polític” pel creixement, però rebutja qualsevol estímul de l'ocupació que suposi un agreujament del dèficit públic (és a dir, mesures finançades amb endeutament, com el 2008) o que faci disparar la inflació (per exemple, una rebaixa massiva dels tipus d'interès a l'americana).

Brussel·les està buscant sota les pedres quines partides pressupostàries encara no ha gastat per reorientar aquests diners a mesures que fomentin el creixement: els 79.000 milions d'euros en fons regionals i de cohesió per al període 2007-2013 encara no assignats o els 20.000 milions reservats per a aquest any i el que ve, per exemple, es podrien fer servir per ajudar les petites i mitjanes empreses.

La mateixa Merkel encara hi va tornar, exigint als 25 països que han signat el nou tractat, França inclosa, que el “respectin”, perquè “tenir uns pressupostos sòlids és una condició necessària, tot i que no suficient, per créixer”. I el primer ministre italià, Mario Monti, va reclamar a Hollande que “confirmi el seu compromís amb la disciplina pressupostària”, que “ha de ser compatible amb el creixement”. El president francès hauria trobat un aliat en el cap de l'esquerra radical grega Syriza, Alexis Tsipras, que li ha demanat una entrevista.

Brussel·les ja dóna per fet que Espanya incomplirà l'objectiu de reducció del dèficit públic aquest any i també el que ve: Rajoy només podrà retallar els números vermells fins al 6% el 2012 (incomplint en sis dècimes el 5,4% acordat) i fins al 4% el 2013 (una desviació d'un punt!). L'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, podria anunciar demà que dóna un any més de marge, fins al 2014, al govern espanyol perquè recuperi l'estabilitat pressupostària del 3%, tot i que a canvi que sanegi una vegada per totes el seu sector bancari de la gangrena del totxo i controli la despesa de les autonomies.

El debut internacional d'Hollande va coincidir ahir amb el comiat de Sarkozy i els seus ministres. El govern dimitirà avui. “Està tranquil, perquè ha fet tot el que ha pogut; l'hem aplaudit, hi havia molta emoció, però no tristesa”, va revelar el ministre de Defensa, Gérard Longuet. “Vol recuperar el temps perdut amb la seva família”, va explicar la portaveu Valérie Pécresse.

LA DATA

2013
L'Estat espanyol
tindrà un dèficit del 4% del PIB –una desviació d'un punt–, segons la Comissió Europea.

LA XIFRA

99.000
milions d'euros
de fons europeus encara no gastats es podrien reorientar a fomentar el creixement i l'ocupació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.