El nou alcalde de Flix no vol més retards en l'inici de la descontaminació del pantà

El socialista Òscar Bosch diu que fomentaran l'obra pública, el turisme i l'arribada de noves empreses per superar la crisi

En una de les últimes visites de l'exalcalde Pere Muñoz a Madrid, el govern de l'Estat es va comprometre a fer una reunió a Flix a finals de juny, per concretar els possibles canvis en el projecte i el nou calendari de les obres. «Tenim aquesta reunió pendent», va confirmar ahir Òscar Bosch, alcalde flixenc des de divendres. Bosch va remarcar que, encara que no s'hagin acabat de definir la totalitat de les captacions alternatives per afrontar possibles incidents durant la neteja del pantà, sí que podrien començar els treballs preliminars. «Encara cal preparar l'abocador del Racó de la Pubilla, i també s'han de fer les plantes de tractament dels residus», va dir l'alcalde, que va recordar que l'extracció dels fangs tòxics no començarà fins «15 o 16 mesos després» que s'hagin iniciat els diversos preparatius.

Bosch va detallar que Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), una de les empreses que s'encarregarà dels treballs, fa setmanes que està descarregant al polígon de Flix les plaques que formaran el mur d'aïllament dels residus, després de tenir els materials retinguts a la frontera francesa. Segons el projecte, el mur tindrà més d'un quilòmetre i aïllarà els llots tòxics perquè no tinguen contacte amb el riu. Dins d'aquest recinte es farà l'extracció i dragatge dels sediments, a través d'un sistema addicional flexible amb cortines de plàstic, per evitar que els materials es remoguen i se'n vagen aigües avall. Els residus rebran després un complex tractament, abans de traslladar-los amb una cinta transportadora que tindrà més de 6,5 quilòmetres, fins a l'abocador del Racó de la Pubilla. Però les obres per preparar aquest dipòsit de residus especials, de titularitat municipal però gestionat per Ercros, tampoc han començat. A més, Bosch també va dir que no hi ha notícies sobre la cinta transportadora, una solució que segons l'Estat presenta problemes de traçat i també de caràcter tècnic.

Rebuig rotund al cementiri nuclear

GUSTAU MORENO

Al marge dels acomiadaments que puga haver-hi a la planta d'Ercros, l'alcalde de Flix va advertir del possible efecte piràmide, que podria afectar unes 400 famílies. Segons Òscar Bosch, els 34 acomiadaments a Inquide i l'expedient de regulació d'ocupació a Ercros han generat «por i molta angoixa». De fet, va valorar positivament l'aparició de la plataforma veïnal Volem Viure a Flix, «un bon complement del comitè d'empresa i del paper institucional que fa l'Ajuntament». Bosch va dir que demanarà reunir-se amb la consellera de Treball i amb el conseller d'Innovació i Empresa. L'alcalde va avançar que Flix apostarà pel viver d'empreses, pels terrenys de l'Incasol i per l'acceleració de l'arribada del gas. A més, Bosch va dir que fomentaran el turisme, la indústria de transformació agroalimentària, i l'arribada de noves empreses vinculades al sector de les energies renovables. L'alcalde va reiterar el rebuig de l'Ajuntament al cementiri de residus nuclears: «No seria saludable haver de quedar-nos amb l'ATC per desesperació; seria molt trist i lamentable.»

Dos milions d'euros en obres al carrer

GUSTAU MORENO

Les obres de neteja de l'embassament de Flix podrien generar uns 200 llocs de treball en quatre anys, una xifra que serviria per compensar l'onada d'acomiadaments que pateix la població. «Ara la nostra principal preocupació, abans que la descontaminació, és saber com afrontarem la crisi a Ercros», va afirmar ahir el nou alcalde de Flix, Òscar Bosch, que va afegir-hi que prioritzaran l'obra pública. Així, va precisar que aquesta setmana comencen les obres que Flix finançarà amb el fons estatal d'inversió local, amb un pressupost global d'uns 700.000 euros. L'Ajuntament farà millores a l'escola bressol, a l'estadi municipal i al poliesportiu; emprendrà la millora d'alguns carrers de la Bassa de les Clotxes i del carrer Llevant, i ampliarà el cementiri. A més, hi haurà 500.000 euros més per restaurar el castell carlí, i la mateixa quantitat per millorar les naus del centre d'empreses. Divendres es podrien adjudicar les obres d'optimització de l'enllumenat públic, que tenen un pressupost de 400.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.