L'inici d'obres del TAV al barri de la Sagrada Família reactiva les protestes veïnals

Als edificis del carrer Mallorca amb Padilla pengen llençols blancs per denunciar les molèsties que ja han de suportar

Abans que comencessin les obres del tren d'alta velocitat a la cruïlla del carrer Mallorca amb Padilla, veïns i comerciants de la zona van mostrar la preocupació per la poca informació que havien rebut i les poques garanties per reduir-ne l'impacte. Ara que ja han iniciat els treballs de desviament de serveis, amb els xamfrans de la cruïlla i també part de les voreres ocupats per obres, les seves temences han augmentat.

Denuncien una rastellera de greuges acumulats només durant aquests primers dies d'obres. Una d'aquestes molèsties són els talls en el subministrament elèctric, del qual, en ocasions, han estat avisats just el dia abans o el mateix matí. Això provoca problemes als establiments de la zona. «Ens deixen sense llum i et quedes sense poder fer cafès tot un matí», es queixa la Gemma, que regenta un bar. A més, l'anterior cap de setmana van haver de suportar sorolls des de primera hora del matí fins a la nit. «Han treballat dissabte i diumenge, de vuit del matí a nou del vespre, amb un soroll infernal i es movia tot», assenyala Amelia Pérez, botiguera i veïna de la zona. A aquests problemes, s'hi ha d'afegir l'ocupació indiscriminada de voreres, que motiva les trucades constants dels veïns a l'Ajuntament de Barcelona perquè ho faci corregir.

I això tot just ha començat. Veïns i comerciants temen que la situació sigui molt pitjor quan comenci la perforació del pou de ventilació, al mig de la cruïlla. «Vista l'experiència dels altres llocs (amb obres del TAV), els comerços ho passarem malament», indica l'Amelia. La confiança que tenen en Adif està sota mínims. Els havien dit que no hi hauria talls elèctrics i n'hi ha. Demanen a Adif una còpia del pla de seguretat i salut de l'àmbit de les obres, i els la deneguen, segons els veïns. Els inquilins d'un edifici que dóna a la cruïlla tenen un neguit afegit: fa un parell de mesos a l'immoble van aparèixer unes esquerdes per unes obres interiors –res a veure amb les del TAV– i ara té tres pisos apuntalats. L'Adif i l'Ajuntament els han dit que no han de patir, però els veïns no les tenen totes. Tot plegat ha motivat una acció de protesta als balcons dels edificis que donen a la cruïlla, carregats tots de llençols blancs.

Un quiosc a ple sol tot el matí

El quiosc que hi havia a una vorera de la cruïlla del carrer Mallorca amb Padilla, afectada per les obres del TAV, va complir ahir el seu últim dia de venda en aquest punt. I ho va fer en unes condicions complicades. Els operaris ja havien enderrocat el seu quiosc, però encara no estava habilitat el nou on s'ha d'instal·lar, al carrer Provença, al costat del temple de la Sagrada Família. Això va fer que ahir el propietari del quiosc, Manuel Soriano, hagués d'estar amb els diaris a terra, sense parada, venent-los a ple sol tot el matí. Avui ja preveia traslladar-se al nou lloc. «Tinc sort, perquè em porten a la Sagrada Família i és un bon lloc, però tots els companys comerciants que es queden ho tenen malament», va explicar. Diumenge passat, per exemple, amb les obres començades, diu que va vendre la meitat del que és habitual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.