El moviment gai manté la reivindicació

Una manifestació va fer recordar a Barcelona que el col·lectiu homosexual encara és víctima de desigualtats

Fa 40 anys que la reivindicació pels drets dels gais, les lesbianes, els transsexuals i els bisexuals va començar, des dels Estats Units, arran dels incidents que va provocar la revolta de Stonewall, una taverna de Nova York on les forces policials van reprimir durament el col·lectiu homosexual. Tal com s'assenyalava irònicament des del camió que tancava la manifestació, «la saga continua», parafrasejant la idea de La guerra de les galàxies, i per als manifestants es mantenen, malauradament, els motius per protestar. «A Barcelona tenim una falsa impressió, però encara hi ha assetjament a les escoles i als instituts, i el PP i la jerarquia catòlica pressionen per retirar-nos llibertats. Encara som objecte de burles i agressions i els transsexuals són considerats malalts», van assenyalar en el manifest final. «Cal un compromís per la igualtat real, promocionar nous valors i polítiques clares per tal d'educar per la plena integració social», van reivindicar els organitzadors.

La marxa va convertir, a la tarda, el carrer Pelai, la Rambla, el carrer Ferran i la plaça Sant Jaume en una festa que va atreure centenars de curiosos i turistes, sobretot per la percussió de les tres batucades, la carrossa que va muntar el Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i les disfresses d'alguns participants. El to festiu no va amagar, però, les pancartes amb què els diferents col·lectius feien paleses les seves reivindicacions. «Diversitat afectiva i sexual a les aules»; «estima com vulguis»; «hi ha cossos que el capitalisme no pot comprar»; «per tota la resta Gaixample comercial, opressió heteropatriarcal, feminització de la pobresa» eren algunes de les proclames que es podien llegir a les pancartes.

Avui tindrà lloc una segona celebració del Dia de l'Orgull Gai, Lèsbic, Transsexual i Bisexual, amb la jornada Pride Barcelona. El portaveu del FAGC, Eugeni Rodríguez, criticava ahir que «és pervers i un sacrilegi que els empresaris convoquin la jornada el dia que els gais lluitem per les nostres idees». Segons Rodríguez, el Pride Barcelona és un model que posa més l'èmfasi en l'exhibicionisme del cos que en la lluita per les necessitats del col·lectiu. Alguns manifestants es queixaven que la convocatòria d'avui, de la qual bars i discoteques han fet publicitat –i també l'Ajuntament–, provoca confusió en el col·lectiu i va fer minvar l'assistència a la marxa d'ahir.

Un nou fons documental

efe

La Generalitat ha impulsat el primer fons documental institucional a l'Estat especialitzat en informació sobre gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals amb l'objectiu de millorar el coneixement d'aquestes realitats sexuals. La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va assegurar ahir, durant la presentació del fons, que aquesta iniciativa ajudarà a «normalitzar les diferents identitats sexuals». El fons documental és el tercer a Europa, està situat a la planta baixa de la seu del departament i té 200 monografies, bases de dades especialitzades, llibres infantils i material audiovisual. La consellera va destacar que aquest projecte permet la visualització del col·lectiu des de tots els àmbits: la normalització de la situació, lluitar contra la discriminació, afavorir la investigació social i avançar cap a una societat més respectuosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.