Uns 5.000 catalans exigeixen al Parlament la proclamació unilateral de la independència

Els diputats de CiU i ERC que els van rebre davant de la cambra són escridassats i titllats de «botiflers»

Lluny de complir les expectatives de l'organització d'aplegar 20.000 persones, milers de catalans van desfilar ahir amb el lema Cal un acte de sobirania. Un país lliure, un país millor! des de l'Arc de Triomf fins al Parlament, on la plataforma Acte de Sobirania havia reclamat ser rebuda per representants polítics sota l'amenaça de plantar-se davant del palau si els diputats no escoltaven les seves demandes. Però, tal com havia avançat aquest diari, CiU i ERC els esperaven a les portes. Dos de la federació nacionalista –Josep Rull i Jordi Turull– i vuit d'ERC –entre els quals hi havia Xavier Vendrell, Marina Llansana, Uriel Bertran, Carmel Mòdol i Pere Aragonès–. Tots van ser escridassats, no obstant això, per bona part dels manifestants, que els van titllar de «botiflers».

Tan sols els republicans van accedir a signar una carta que les entitats sobiranistes, partidàries que el Parlament declari unilateralment la independència, els van entregar perquè es comprometin a exercir des del seu escó un «acte de sobirania». La portaveu d'ERC a la cambra, Anna Simó, va reivindicar la feina dels diputats d'ERC en aquest camp, però va evitar valorar la polèmica acollida dels manifestants. «El que jo puc dir és que els diputats d'ERC fa molts anys que treballem per la sobirania i per configurar una majoria social per obtenir la independència», va subratllar. Rull, en canvi, va justificar la negativa de CiU a subscriure el text amb l'argument que «la millor manera d'aconseguir la proximitat entre els representants i els representats és no generar unes expectatives que no es poden assolir, com a mínim a curt termini». «La gent que és aquí sap què defensem, quines són les nostres prioritats i, en qualsevol cas, nosaltres hem volgut donar la cara, venir aquí, escoltar i fer un acte de respecte per aquesta gent», va reblar el diputat de la federació.

Víctor Cucurull, de la Plataforma pel Dret de Decidir, va qualificar la signatura del document per part dels diputats d'ERC com un «gran pas». Cucurull va constatar que la proclamació unilateral de la independència del país no serà possible sense el suport dels 135 diputats de la cambra però, amb el suport dels diputats d'ERC, es va felicitar perquè ja hi havia «més d'un 10% de la feina feta». Entre els manifestants, destacava la presència del responsable d'immigració de CDC, Àngel Colom, i, segons va assegurar Catalunya Informació, del líder de Reagrupament i exconseller de Governació, Joan Carretero.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.