El turisme i l'obra pública fan que l'atur baixi per segon mes consecutiu

El descens de 16.794 desocupats del juny és un rècord des del 1988, en què va descendir en 17.442

Al juny, tots els sectors econòmics i totes les demarcacions catalanes (especialment, Lleida) han registrat una disminució del nombre de desocupats, i és en els serveis on s'ha notat més aquesta millora, gràcies a les contractacions, que van situar la xifra total en uns 488.247. Es tracta del nivell més baix des del febrer passat, en què hi havia 479.000 demandants de feina inscrits a l'INEM.

L'atur registrat ha baixat en els serveis en 31.852 persones (-1,5%), en la construcció ho ha fet en 16.367 (-2,3%) i en la indústria, en 10.634 (-2,1%). Ha pujat en l'agricultura en 1.531 persones (1,6%) i en el col·lectiu sense ocupació anterior en 2.072 persones (0,8%). Per sexes, l'atur masculí se situa en 1.783.180 persones, ja que hi ha 38.427 homes menys (-2,1%), i el femení en 1.781.709 persones, perquè hi ha 16.823 dones menys (-0,9%). En relació amb l'any anterior, l'atur masculí puja en 731.762 homes (69,6%) i el femení ho fa en 442.703 dones (33%).

Per grau d'ocupabilitat, s'incrementa de 916 el nombre de persones amb una ocupabilitat molt baixa, i s'arriba a les 71.918 en aquesta situació, que representen un 14,73% del total de desocupats. En canvi, baixa de 4.279 persones el grup de baixa ocupabilitat, que tot i això creix en percentatge amb relació al total, fins al 35,14%, amb 171.590 persones.

Reaccions positives

La consellera de Treball, Mar Serna, alerta que el descens de l'atur del 3,3% del juny, el segon mes seguit de descens, no confirma el «canvi de tendència» econòmica, i considera que cal continuar «alerta» almenys fins a final d'any per confirmar-ho.

Les patronals catalanes es mostren optimistes en vista d'aquestes dades d'atur del juny. La patronal catalana Cecot veu amb «alegria continguda» aquesta dada, i demana «certa prudència», ja que la situació econòmica «encara no ha tocat fons». Per la seva banda, Foment del Treball destaca que les dades del juny són «moderadament positives» i remarca que «no es pot oblidar que l'increment interanual de desocupació es manté al voltant del 50%». Pimec també valora positivament l'evolució del mercat, però assenyala que «encara estem instal·lats en una situació de gravetat atenuada per un comportament estacional de l'atur el mes de juny». El sindicat UGT atribueix el descens a la campanya d'estiu i avisa que «és enganyós», i destaca que l'ocupació que s'ha creat continua sent temporal, producte de la contractació a causa del turisme. CCOO, per la seva banda, reclama protecció a aquells que s'han quedat sense subsidi d'atur i una renda mínima per als que no tenen ingressos.

Més joves desocupats

El nombre de joves desocupats a l'Estat al maig gairebé va doblar la mitjana europea i es va situar en un 36,9%, segons les dades de l'Euroestat, l'oficina d'estadística de la UE. La xifra, que ha augmentat respecte de l'abril un 1%, situa l'Estat espanyol en el primer lloc en els índexs d'atur juvenil, seguit de Suècia (27,3%), Hongria (26,8%) i Irlanda (25,5%). L'atur entre els joves a la zona euro és d'un 19,5% i a l'Europa dels 27 és d'un 19,6%.

La crisi fa pujar un 50% el «mobbing»

L'assetjament a la feina (mobbing) ha augmentat en més d'un 50% en els dos últims anys a causa de la crisi, i ja afecta un 13,2% dels treballadors, la qual cosa suposa més de 2,5 milions de persones. El baròmetre Cisneros, elaborat per l'Institut d'Innovació Educativa i Desenvolupament Directiu, destaca que un 70% dels casos s'han iniciat en l'últim any «fruit de la crisi» i que per primera vegada hi ha més homes víctimes d'assetjament que no pas dones. Segons l'institut, la complicada situació econòmica ha provocat una passivitat i una indefensió del treballador afectat d'assetjament «per por de perdre la feina».

Per primera vegada, el baròmetre estudia l'assetjament practicat contra les dones, i descobreix una «gran incidència» de dos tipus d'assetjament: el sexual i el que va contra la maternitat. Així, en el cas de la maternitat, un 18% de les dones admeten haver rebut pressions, mentre que pel que fa a l'assetjament sexual a la feina, l'estudi reflecteix que un 16% de les enquestades asseguren haver-ne estat víctimes almenys en una ocasió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.