Política

Un milió i mig de persones ocupen Barcelona en un clam per la independència

La manifestació de l'Onze de Setembre transcorre pacíficament i en un ambient festiu

La marxa finalitza amb un missatge en diferents idiomes per fer arribar la reivindicació al món

Un milió i mig de persones han col·lapsat aquesta tarda el centre de Barcelona per demanar la independència de Catalunya. La marxa ha començat a caminar les sis de la tarda, tot i que milers d'assistents ja omplien els carrers més d'una hora abans, i ha avançat amb molta dificultat. Tres hores més tard de l'inici, la capçalera ha arribat al final del recorregut.

La manifestació ha omplert el Passeig de Gràcia i els carrers adjacents, així com el carrer Pau Clarís, la Via Laietana i l'Avinguda del Marquès de l'Argentera. Una concentració multitudinària que ha transcorregut sense incidents i en un ambient festiu. L'afluència massiva de públic, que la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d'Esquadra ha xifrat en 1.500.000 persones, ha fet difícil que la marxa pogués avançar per l'itinerari previst.

De fet, una comitiva dels convocants de la manifestació ha hagut de sortir de la capçalera i marxar per vies alternatives fins al Parlament de Catalunya per arribar-hi abans de les vuit de la tarda, on els esperava la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. Una decisió que s'ha demostrat encertada, perquè la pancarta que encapçalava la manifestació ha arribat a l'avinguda del Marquès de l'Argentera més de tres hores després de l'inici.

Al final de la marxa s'ha fet una consulta simbòlica en què s'ha preguntat als assistents si volien exercir el dret a l'autodeterminació, la independència de Catalunya, una bandera catalana a les Nacions Unides, que els representants polítics es comprometin a començar el procés de secessió, i si es comprometien a treballar tots junts per construir un país independent, lliure i pròsper. A cadascuna d'aquestes cinc preguntes, milers de persones han respost amb una marea verda de cartolines i crits de “sí” i “in-inde-independència”.

Després s'ha llegit un missatge en diferents idiomes per fer arribar els motius de la convocatòria d'avui a una vintena de nacions del món. Per finalitzar, s'ha llegit un manifest adreçat a l'Estat espanyol que ha començat assenyalant que cap poble es mereix el tracte que Espanya ha donat a Catalunya. “I per això, en casos com el nostre, la comunitat internacional ha creat el dret a l'autodeterminació”, ha recordat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.