Canals

Girona

GIRONÈS

Un tomb per la Girona medieval

Girona és una de les ciutats medievals més ben conservades d’Europa, amb un munt de tresors per visitar, com ara la muralla o el call jueu

Girona ofereix un llegat medieval ric i divers. La Força Vella, les muralles, la Catedral, la basílica de Sant Feliu, els Banys Àrabs o el barri jueu són alguns dels testimonis d’un període esplendorós. Però el visitant pot descobrir molts més atractius a cada carrer, a cada petita placeta.

La ruta a través de la vila medieval podem començar-la des de qualsevol extrem, però us proposem fer-ho a partir de la pujada de Sant Feliu, que ens condueix a la primera catedral de la ciutat. Es tracta d’un edifici romànic que, posteriorment, es va completar amb les naus gòtiques i la façana barroca. A l’interior podem trobar-hi algunes obres d’art remarcables, com ara el Crist Jacent del mestre Aloi i vuit sarcòfags paleocristians del segle IV. Tot seguit, ens situem al portal de la Força, un bon exemple de les petjades que van deixar els romans.

A partir d’aquí, el recorregut ens permet seguir pel carrer de Ferran el Catòlic i arribar fins als Banys Àrabs, una construcció del segle XII inspirada en els banys romans. Molt a prop i tot seguint per la plaça dels Jurats i el carrer de Santa Llúcia, arribem fins al temple de Sant Pere de Galligants i Sant Nicolau. Es tracta d’un edifici actualment destinat a museu, però que constitueix un dels conjunts romànics més singulars del país, amb el temple de planta basilical i el claustre benedictí.

Si retrocedim i enfilem el carrer de la Força, aviat descobrim la Catedral, amb la seva escalinata monumental; i, a l’interior, la nau gòtica més àmplia del món. Un dels espais més suggeridors de la Força Vella és el call, una mostra de la intensa petjada que va deixar la cultura jueva. El visitant pot deixar-se perdre pel laberint de carrerons i placetes en què el temps sembla aturar-se. La ciutat medieval es complementa amb els barris de Sant Feliu i Sant Pere (al nord de la Força Vella), l’Areny i Vilanova (al sud) i el Mercadal (a l’oest). A banda de submergir-nos en els seus carrers i placetes, una altra forma de conèixer la ciutat consisteix a resseguir els trams que es conserven de la muralla medieval, un dels trams més extensos d’Europa. Des d’aquesta talaia privilegiada es pot gaudir d’una vista excepcional.

Cliqueu aquí per a més informació.

Un gran escenari

Hi ha una forma diferent de descobrir Girona. Es tracta d’intentar localitzar els escenaris que han estat utilitzats per a algunes pel·lícules. Els graons que porten a l’església de Sant Martí, per exemple, van aparèixer en l’escena de la pel·lícula El perfum en què el protagonista segresta una prostituta pèl-roja; mentre que a la pujada de Sant Domènec vam poder veure com Arya Stark, de Joc de Trons, intentava escapar d’una dona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia