Canals

Ruta dels Tres Monts

VALLÈS ORIENTAL BAGES

Del Montseny a Montserrat

La ruta ‘Els 3 monts’ permet gaudir del senderisme en paisatges espectaculars de la Catalunya prelitoral

Paisatge, cultura, patrimoni i gastronomia reunits en 106 quilòmetres d’un itinerari que passa per tres punts emblemàtics de la Catalunya prelitoral: el Montseny, la Mola i Montserrat. És la ruta d’Els 3 monts, que permet gaudir del senderisme entre paisatges naturals espectaculars, observar l’empremta que la història hi ha deixat i degustar la riquesa gastronòmica local. L’itinerari està dividit en sis etapes, de manera que segons els interessos de cada senderista i tenint en compte la seva forma física, es pot planificar el trajecte de forma individualitzada. El primer tram surt del Montseny i transcorre durant 22 quilòmetres –que es fan en unes vuit hores– començant per la conca de l’alta Tordera, passant pel pla de la Calma (amb espectaculars vistes sobre el turó de l’Home, les Agudes i el Matagalls) i finalitzant a Tagamanent. La segona etapa va fins a Sant Feliu de Codines, passant per Figaró-Montmany, els cingles de Bertí i Sant Miquel del Fai (18 quilòmetres en total, amb un temps calculat de set hores). La tercera etapa és la més senzilla, 14 quilòmetres que porten a Gallifa –la pujada al santuari també ofereix vistes espectaculars– i a Sant Llorenç Savall, en tres hores i mitja i amb menys desnivells que les anteriors. La quarta etapa permet pujar fins al cim de la Mola i gaudir del paisatge del Montcau, amb un total de 24 quilòmetres i set hores i mitja de recorregut, acabant a la localitat de Mura. Tot seguit, la cinquena etapa consta de 25 quilòmetres fins a Monistrol de Montserrat, passant pel puig de la Balma, per Rellinars i pel sorprenent meandre de Castellbell, al riu Llobregat.

L’últim tram arriba fins al monestir de Montserrat. En aquest cas són només tres quilòmetres i mig, però tots de pujada, salvant un desnivell de més de 600 metres. Això sí, el trajecte permet gaudir de les fantàstiques vistes del massís i el paisatge que l’envolta. Però a part de la bellesa paisatgística, la ruta Els 3 monts també permet resseguir el patrimoni cultural d’aquesta part del país, un llegat històric que es tradueix en les ermites romàniques o les típiques masies, però també en edificis singulars del modernisme.

Cliqueu aquí per a més informació.

Història i cultura

La ruta senderista d’Els 3 monts passa per quatre centres d’interpretació oberts als senderistes i al públic en general. Es troben a Sant Llorenç Savall, Mura, Tagamanent i Monistrol de Montserrat. Aquests centres permeten conèixer aspectes rellevants com la vinculació amb el món literari dels escenaris de la ruta; la realitat de la vida a pagès; la biodiversitat i la riquesa del romànic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia