Canals

Badalona

BARCELONÈS

La descoberta de Baetulo

La ciutat de Badalona ha conservat un dels llegats més notables de la dominació romana al nostre país

Badalona és Baetulo. O, el que és mateix, un escenari idoni per reviure una ciutat romana. En el seu moment de màxima expansió, aquesta ciutat fundada al segle I aC va arribar a ocupar una superfície de més de 10 hectàrees. La Badalona actual conserva un munt de restes d’aquella època, en alguns casos degudament museïtzades i amb una visita guiada, per tal cosa la visita ens transportarà a través del temps.

Resulta especialment recomanable la conducció d’aigua, coberta amb volta de canó i ideada per abastir d’aigua Baetulo, que va fer-se en època de l’emperador Tiberi. Una autèntica joia arquitectònica. Se n’han descobert fins a 92 metres i se’n poden recórrer un total de 38. Si volem fer-nos una idea de com era una casa benestant romana, podem visitar l’anomenada Casa dels Dofins, situada al carrer Lladó, a la part alta de Baetulo. En aquesta casa es van localitzar algunes monedes anteriors al 67 aC. De la casa, datada a l’època de l’emperador August, se’n conserven diverses estances situades a l’entorn de l’atri i resulten especialment interessants les restes murals i els mosaics. A mitjans del segle I dC s’hi van construir uns dipòsits i una premsa, una prova de la importància del vi en l’economia de Baetulo. A banda d’això, tant els audiovisuals com l’ambientació de l’espais ens transporten a l’època antiga.

La ruta a través de la Badalona romana també ens porta a la casa que probablement va pertànyer a Quint Licini, amb una espectacular projecció en realitat virtual que ens permet conèixer l’ambient d’un jardí romà. Una de les singularitats de la casa rau en el fet que disposa d’una piscina, una instal·lació que acostumava a associar-se a les termes. També podem trobar-hi algunes peces singulars, com ara l’oscillum de marbre, una placa votiva decorada amb motius marins. A més a més d’aquests jaciments, el Museu de Badalona ofereix una exposició permanent sobre Baetulo, en la qual es poden contemplar peces com la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la ciutat o la tabula hospitalis que deixa compte del pacte entre els habitants de Badalona i el patrici Quint Licini. Al subsol de l’edifici es poden visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics més importants sobre l’època romana que s’han conservat al nostre país.

Cliqueu aquí per a més informació.

Un poblat ibèric

Al turó d’en Boscà, una elevació situada entre les rieres del Pomar i Canyet, podem trobar vestigis d’un assentament iber anterior a la presència dels romans. A partir de la segona meitat del segle II aC l’assentament va començar a donar símptomes de decadència i, poc a poc, va desaparèixer. A banda de conèixer alguns aspectes de la cultura ibera, com ara els costums o l’economia, la visita ens permet gaudir d’unes vistes panoràmiques fantàstiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia