Canals

L’Estany

MOIANÈS

Descobrir els secrets de l’Estany

El poble conserva una de les joies del romànic català i altres propostes que el converteixen en un destí atractiu

L’element més emblemàtic de l’Estany és el monestir, una de les joies del romànic català i el punt d’arrencada de la vila medieval. Després d’alguns mesos d’obres, aquest mes de juny es torna a reobrir, per la qual cosa és una bona oportunitat per visitar-lo. El claustre és una autèntica meravella, amb columnes dobles i 72 capitells amb iconografies de temàtica vegetal, heràldica i escenes bíbliques i profanes. També val la pena destacar l’església romànica, amb planta de creu llatina i, a l’interior, una escultura d’alabastre del segle XIV, una obra gòtica notable esculpida en un sol bloc. La visita al claustre es pot complementar amb la del museu del monestir.

El monestir de l’Estany justifica, per si mateix, una visita al poble. Però aquest ens ofereix molts més atractius, com ara recórrer el carrer dels Monjos, el més antic del poble, o travessar el pontarró del carrer de la Serreta, que es troba en el traçat de l’antic camí que comunicava el monestir amb la població de Vic. Com a anècdota val la pena destacar el monument memorial erigit el 1668 i promogut per Guillem de Rocafort en senyal d’agraïment per no haver-se fet mal en caure daltabaix del pont una nit que tornava de Barcelona.

Però no podem marxar de l’Estany sense descobrir els secrets que s’amaguen rere el nom de la població. Una manera immillorable de fer-ho és visitant la mina o gran claveguera que va construir-se al segle XVI per tal de dessecar l’antic estany que va donar nom al municipi; un procés que es va impulsar per tal d’erradicar el mal endèmic del paludisme i, al mateix temps, per aconseguir terres de conreu. La mina es troba a l’extrem nord-est del prat, molt a prop del monestir, i consisteix en una canalització soterrada que havia de facilitar el desguàs de l’aigua acumulada. La galeria té un recorregut de 425 metres i és fet de pedra seca, sense morter. Actualment, la mina segueix complint la seva funció original.

Cliqueu aquí per a més informació.

El pes del monestir

La biblioteca i l’ajuntament de l’Estany, amb un rellotge de sol del ceramista Josep Roig a la façana, es troben en antigues dependències del monestir, dues bones proves del pes d’aquesta institució en la vida de la vila.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia