Canals

EL COGUL

GARRIGUES

On tot comença

El paisatge de les Garrigues amaga tresors com les pintures rupestres del Cogul, Patrimoni de la Humanitat

Els dibuixos representen toros, cabres, cérvols i també algun caçador amb arc, però la part més original és una escena de dansa amb deu dones voltant un home nu

La comarca de les Garrigues és un paisatge d’oliveres i ametllers típicament mediterrani, esquitxat de pobles plens de caràcter. La història hi és ben present, ja sigui a través de castells o esglésies, o a través de les construccions de pedra més senzilles relacionades amb el món agrícola. I anant més enllà en el temps, la comarca també pot presumir de tenir un important llegat prehistòric.

A un quilòmetre del poble de Cogul, en direcció a l’Albagés, hi ha les pintures rupestres de la Roca dels Moros. Es tracta d’una immensa mola de pedra que s’aixeca a la vora del camí, en la qual hi ha un excepcional i únic conjunt rupestre prehistòric que van ser declarat Patrimoni Mundial per la Unesco el 1998. Aquestes pintures són un exemple de l’art rupestre llevantí i s’hi poden veure 45 figures. Els colors dominants són el vermell i el negre. Diverses figures són alhora gravades i pintades i 10 només gravades. Els dibuixos representen toros, cabres, cérvols i també algun caçador amb arc, però la part més original és una escena de dansa amb deu dones voltant un home nu. Hi apareixen també inscripcions ibèriques i fins i tot romanes que ocupen pràcticament la totalitat de la cavitat. El jaciment de la Roca dels Moros no és únic a la zona, però és un dels més famosos pel fet d’haver estat un dels primers descoberts. Paral·lelament, a un quilòmetre de les pintures rupestres hi trobem les tombes del Saladar, rectangulars i fetes a la roca viva, d’origen àrab.

Les pintures del Cogul formen part d’una Ruta de l’Art Rupestre promoguda per Museu d’Arqueologia de Catalunya que també inclou els jaciments dels Abrics de l’Ermita d’Ulldecona (Montsià) i les balmes de les muntanyes de Prades, a Montblanc (Conca de Barberà).

Cliqueu aquí per a més informació

Cultura de l’oli

A mitja hora en cotxe del Cogul es pot visitar, al poble de la Granadella, el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, que organitza activitats adreçades a diferents tipus de públic, totes elles amb l’oli d’oliva com a nexe comú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia