Canals

La fusió que neix de l’amor

El procés de globalització accelera el contacte entre cultures i afavoreix alguns intercanvis que a la cuina es tradueixen en interessants plats de fusió

La influència entre tradicions culinàries de diferents llocs ha estat present al llarg de la història de la gastronomia. De fet, els plats han anat evolucionant a partir de la disponibilitat dels productes i els capricis dels cuiners. Al llarg de la història hi ha hagut molts tipus de fusions a la cuina catalana. Les influències de les cuines espanyola i francesa, que tenim a tocar, són evidents. Però l’arribada d’immigrants també ha afavorit el contacte amb altres ingredients, aromes i sabors. Però, sense cap dubte, les fusions més pintoresques són les dels nostres plats amb gustos de cultures ben diferents, com l’oriental.

La influència asiàtica va arribar als nostres plats en el moment que els vaixells van començar a explorar nous mons i a comerciar amb els productes que trobaven a un cantó i l’altre. Moltes espècies que hem incorporat als plats tradicionals catalans provenen del comerç en vaixells de fa més de 500 anys.

El procés de globalització de finals del segle XX i principi del XXI accelera el contacte entre cultures i afavoreix alguns intercanvis interessants que, a la cuina, es tradueixen en plats de fusió que són autèntics punts de trobada per als paladars. Així ho viu Edgar Quesada, propietari i xef del restaurant A4Mans, que dirigeix junt amb la seva esposa, Junghyun Kim. Després d’anys dirigint un projecte gastronòmic a Seül, ara ha fet una aposta a Sarrià de Ter per transmetre la felicitat als paladars catalans.

Edgar Quesada explica que els plats de fusió neixen del contacte directe de les dues cultures a la cuina i “com un joc”. “De la mateixa manera que a Seül introduïm els nostres clients en la cultura gastronòmica catalana amb tocs de la cultura asiàtica que ens envolta, aquí introduïm la cultura coreana amb plats propis d’aquí: patates braves amb salsa coreana; tataki de tonyina amb una barreja de salses cítrica i coreana; o canelons de fusió o mandu amb carn de perol.” Quesada va fer una aposta decidida per la cuina catalana a Corea després d’haver guanyat un concurs de xefs internacionals per promoure la gastronomia dels seus respectius països a Corea del Sud (Hello Plate) i de l’experiència d’allà va sorgir la resta, evidenciant que tot sovint la fusió no és res més que una mostra d’amor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia