Canals

modernització

En marxa l'Oficina del Regant

El Departament d'Agricultura posa a disposició del sector una oficina especialitzada d'assessorament al sector en matèria de reg

L'àmbit d'actuació d'aquesta oficina serà per a tots els regadius catalans
La construcció de nous regadius, un pas endavant cap a la prosperitat

L'aigua és vida, motor de riquesa econòmica, social i mediambiental. L'aigua és també símbol de revolució, de grans transformacions, de superació d'adversitats. La gent de secà coneix de primera mà la importància de l'aigua i les seves oportunitats. La construcció de nous regadius ha suposat un gran canvi en aquestes zones, un pas endavant cap a la prosperitat i la riquesa en àrees ermes i seques, que han vist com, al llarg dels anys, ha canviat el seu paisatge, la seva economia i, de retruc, la seva vida social i cultural.

L'aigua, però, s'ha convertit en un bé escàs, un recurs preuat que cada dia més cal utilitzar d'una manera eficient. Per això, és necessari efectuar una bona gestió d'aquest recurs i és a través d'un assessorament correcte que es pot aconseguir un millor coneixement de la terra i una millora de la seva rendibilitat.

Conscients de la importància d'un bon assessorament, a Catalunya ja fa anys que s'aposta per un sistema d'assessorament agrari, amb voluntat d'orientar les empreses agràries catalanes cap a una major competitivitat, multifuncionalitat i un major foment d'actituds d'emprenedoria. L'objectiu últim és donar a l'empresari agrari el suport tècnic necessari per adoptar noves tècniques de treball més respectuoses amb el medi ambient, la salut pública, i el benestar vegetal i animal.

Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha apostat per posar en marxa l'Oficina del Regant. Aquesta oficina, situada a l'Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega, té com a objectiu coordinar i organitzar activitats de formació, de transferència tecnològica i d'assessorament en reg, en les diferents àrees regables de Catalunya.

Aquesta oficina ha de ser el nou punt de trobada en el sector del reg i donar continuïtat als diferents projectes en reg que s'han desenvolupat al territori. La finalitat última és promoure l'ús eficient de l'aigua de reg i la millora de la competitivitat tècnica i econòmica i la sostenibilitat mediambiental de les explotacions de regadiu.

L'Oficina del Regant s'organitzarà en quatre àrees principals: agronomia, tecnologia del reg, gestió econòmica del reg i medi ambient. A través d'aquestes quatre àrees, treballarà per coordinar els programes anuals i plurianuals referents al reg encomanats des del departament, i per organitzar i coordinar estratègies de formació i de transferència tecnològica en reg i cultius en les diferents àrees regables de Catalunya.

A més, per mitjà d'aquesta oficina, es col·laborarà també amb totes les entitats que treballen en reg, es canalitzarà tota la informació generada i es desenvoluparà la funció de suport a l'assessorament en aspectes agronòmics, tècnics, econòmics i mediambientals.

Pel que fa als serveis que oferirà aquesta unitat, es poden classificar en formació en regs (cursos sobre reg, avaluació d'instal·lacions de reg...), programació en reg (eines de recomanacions de reg), transferència tecnològica (jornades tècniques i seminaris, programes de gestió eficient de l'aigua...), assessorament i suport (formació d'alt nivell per a professionals en actiu), recursos tècnics (aula tècnica de reg, eines tecnològiques...) i informació i comunicació (butlletí d'informació i comunitat virtual).

L'àmbit d'actuació d'aquesta oficina serà tots els regadius de Catalunya, i els seus usuaris seran els regants, les comunitats de regants i tots els agents relacionats amb el reg de Catalunya.

La formació, la innovació, la transferència tecnològica i l'assessorament són eixos fonamentals del govern català. La innovació i la formació contribueixen decisivament a fer que el sector productiu sigui competitiu, de qualitat i orientat al mercat. Per aquest motiu, des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es potencien totes aquelles iniciatives que contribueixen a aportar nous instruments per al sector; instruments que aportin un valor afegit als nostres agents i que els ajudin a millorar la seva feina. La finalitat última és la professionalització, que els membres del sector agrari català tinguin al seu abast aquelles eines i aquells instruments que els permetin millorar la gestió de la seva empresa agrària, per encarar el futur amb il·lusió i optimisme.

Així doncs, a través de la feina de l'Oficina del Regant, s'espera que les terres siguin més rendibles i competitives. Sens dubte, amb aquesta nova eina que s'ha posat a disposició del sector, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural podrà promoure entre els regants l'ús eficient de l'aigua de reg i la millora de la competitivitat de les explotacions de regadiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.