Llibres

assaig

melcior comes

L'esperança i els versos

Les dones dels escriptors acostumen a viure a l'ombra d'una gran personalitat que les eclipsa i que sovint les redimeix. Nadejda Mandelstam potser, en circumstàncies normals, no hauria estat més que una dona en segon pla, una legatària de documents i un testimoni de la vida d'un gran artista, el seu marit Óssip Mandelstam. Tanmateix, el segle XX ha estat verinós: milions de persones han patit la follia de les guerres i dels totalitarismes. Ja sabem que el règim més opressiu i brutal de tot el passat segle ha estat l'estalinisme, sota la fèrula del qual va patir i va morir Óssip Mandelstam per haver fet burla de Stalin en un epigrama. Això va bastar perquè fos detingut l'any 1934 i executat l'any 1938, després de ser tancat a un camp de concentració.

Contra tota esperança narra la història d'aquest acarnissament, els intents de la seva esposa Nadejda d'obtenir alguns favors, les provatures d'aproximació i la lluita per mantenir viva l'obra del geni. Un altre poeta rus –Joseph Brodsky–, també perseguit molts anys després, explica en el pròleg que Stalin tenia una vertadera por dels poetes, cosa que il·lustra l'omnipresència d'aquesta policia antiliterària –i el seu exèrcit d'espies i difamadors–, que arribava en qualsevol moment de la nit i començava a regirar-ho tot, els baguls i les parets i els empostissats, sempre a la recerca de qualsevol obra de creació que pogués qüestionar la Veritat del Partit. Va ser per això que Nadejda va memoritzar totes les obres del seu marit (i de la també poeta Anna Akmàtova, gran amiga de la parella), cosa que la va ajudar a créixer com a ésser humà fins al nivell de poder fer aquest llibre, una obra d'una l'altura literària majestuosa, al mateix nivell de veritat i de poesia que les creacions dels seus dos mestres.

Fer-se el mort, l'única sortida

Aquesta història és una història d'amor i terror, de reflexió i de devoció per la literatura i per la vida, un testimoni de llibertat, de creativitat i de grandesa, la dignitat d'unes persones que van patir i van morir sota la pressió més inaguantable que ha conegut mai ningú. Com diu l'autora, l'única sortida era “fer-se el mort”, viure com un ésser invisible, sense fer soroll, sense possibilitar cap interpretació d'un gest sospitós.

Tanmateix, en aquest cas la justícia poètica ha acabat triomfant: els versos han sobreviscut, el matrimoni Mandelstam és recordat amb devoció arreu del món, i gràcies al seu bon cor i a la seva perseverança ara podem ponderar encara d'una manera més vívida el que va significar viure i crear durant els anys més cruels d'aquella dictadura.

Contra tota esperança
Nadejda Mandelstam
Traducció: Jaume Creus Editorial: Quaderns Crema (Barcelona, 2012) Pàgines: 656 Preu: 30 euros
El marit
Nadejda es va casar quan tenia 22 anys, el 1921, amb el gran poeta rus Óssip Mandelstam, que va ser detingut el 1934 per haver escrit un poema satíric sobre el dictador Stalin. El van tornar a detenir posteriorment i va ser executat el 1938 en un camp de concentració.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.