Política

Mas convoca per la setmana que ve una cimera anticorrupció

Reunirà al Palau de la Generalitat la presidenta del Parlament de Catalunya, el president del TSJC, el fiscal superior de Catalunya, els síndics de Comptes i de Greuges i el director de l'Oficina Antifrau

L'objectiu és intentar “reinstaurar el clima de confiança” entre la societat i les institucions per “l'acumulació” de casos d'irregularitats i corrupció

Considera que la desconfiança de la societat pot perjudicar la “transició nacional” de Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest divendres en una compareixença davant els mitjans la convocatòria per a mitjans de la setmana que ve d'una cimera anticorrupció -amb data per concretar- amb l'objectiu d'intentar “reinstaurar el clima de confiança” entre les institucions públiques i la societat, després dels diferents casos de corrupció i irregularitats que han saltat a la llum en els últims temps a Catalunya. Per aquest motiu, Mas reunirà la presidenta del Parlament de Catalunya; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el fiscal superior de Catalunya, els síndics de comptes i de greuges i el director general de l'Oficina Antifrau.

Mas ha començat la seva intervenció en la roda de premsa expressant la seva “preocupació”davant “l'acumulació” de casos de corrupció i irregularitats en el finançament de partits, tant a l'Estat com a Catalunya, que considera pot tenir “conseqüències greus”, també per a Catalunya i per als catalans, que estem vivint “un moment delicat i decisiu de la nostra història”.

La falta de confiança, tres conseqüències


Per Mas la conseqüència principal de l'acumulació de casos de corrupció és que la confiança entre la societat i les institucions públiques es va “minant i erosionant” fins al punt que “la capa pot ser tan fina que es pot acabar trencant del tot”. Per això considera que cal fer “tot el que sigui al nostre abast per reforçar la línia de confiança, que ara s'està esquerdant”. També considera que els casos de corrupció, com el de Bárcenas i del PP, però també els de Catalunya, poden perjudicar la recuperació econòmica. De fet, ha fet referència a casos d'altres països, en què les conseqüències polítiques, han acabat perjudicant més el país.

Sense confiança, no hi ha transició nacional


Per últim, Mas considera que la principal conseqüència en el cas de Catalunya és que en pot sortir perjudicat el procés de transició nacional, que considera s'ha de basar “en una forta coresponsabilitat entre la societat i les institucions”. “Si s'esquerda o es trenca, no hi haurà transició nacional”, ha afirmat.

“Cap societat que aspiri a la normalitat democràtica es pot permetre el luxe de trencar la desconfiança en la relació entre societat i institucions”, ha explicat.

És per aquest motiu que Mas ha decidit convocar una cimera contra la corrupció al Palau de la Generalitat amb els responsables de les organismes que intervenen en el control de l'acció pública i institucional. Segons ha explicat, el president va parlar amb tots els responsables aquest dijous a la nit per convocar-los en aquesta trobada que té com a objectiu “aportar idees” sobre com millorar les bones pràctiques per intentar restaurar el clima de confiança entre la població cap a les institucions i que es puguin “canalitzar” als diferents estaments catalans.

Mas ha explicat que aquesta iniciativa ha de ser complementària a la d'altres que es puguin prendre, per exemple en el Parlament o entre els partits polítics, com les ponències per a la llei de transparència o la llei electoral.

No arreglarà el que ja està sobre la taula


El president de la Generalitat s'ha mostrat conscient que la cimera no solucionarà els casos que ja estan “sobre la taula” i volgut remarcar que “el que surti, sortirà, i les decisions que s'hagin de prendre, es prendran”, en referència als diferents casos, sobretot relacionats amb CiU, que estan en processos judicials. En aquest punt també ha volgut ressaltar que a vegades es “donen per bones suposicions que o són falses o acaben en no res”. Per això també ha demanat “mesura i prudència per part de tothom”.

Mas creu que els imputats no han de dimitir


Preguntat sobre què opinava personalment del debat que s'ha obert sobre si els imputats haurien de ser aparats dels seus càrrecs, Mas ha considerat que els partits polítics haurien d'arribar a un pacte unitari sobre aquestes qüestions. El president de la Generalitat ha volgut aclarir que estar imputat no vol dir ser culpable sinó que hi pot haver indicis d'alguna irregularitat, que després pot ser descartada o no. Per aquest motiu, s'ha mostrat partidari de no fer dimitir les persones imputades en casos de corrupció “perquè no és un delicte provat”, almenys fins que no hi hagi una sentència ferma. Amb tot, ha volgut remarcar que cal mirar personalment si la persona imputada perjudica personalment la resta mantenint-se en el càrrec públic que ocupa o no.

A més, també ha posat sobre la taula el debat que caldria obrir sobre el finançament de partits (amb finançament públic o no, privat o no), tot fent evident que degut a la els partits han començat a gastar molt menys. També ha qüestionat les campanyes electorals i les despeses que representen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.