Experts mèdics alerten del risc per a la salut de la incineració de residus

Cada català va generar de mitjana 1,59 quilos de residus al dia durant el 2008

La Generalitat va explicar que la quantitat total de residus a Catalunya (4,3 milions de tones el 2008) s'ha mantingut estable respecte d'altres anys, amb una lleugera disminució; encara que en contrast, la recollida selectiva va mostrar una tendència a l'alça entre els ciutadans, que van reciclar un 34,4% del total dels seus residus, un 1,5% més que el 2007. «El model català de residus municipals es fonamenta en el fet de generar menys residus i obtenir més recuperació, aprofitant al màxim de materials recuperables que puguin tornar al cicle productiu», va subratllar la Generalitat.

No obstant això, un comitè d'experts mèdics del Centre d'Anàlisi i Planificació Sanitària (CAPS), i de la Plataforma Cívica de Prevenció de Residus (PCRR) va criticar que actualment es visqui «una nova onada de crema de residus», fruit del «fracàs» de la gestió de residus a Catalunya i Barcelona. Els experts van alertar dels riscos de la incineració per al medi ambient i la salut pública, i van criticar l'«apologia descarada» de la incineració de residus que, al seu parer, realitzen diverses institucions, com el Col·legi d'Enginyers Industrials, que «defensen els seus interessos corporatius i econòmics» destacant les suposades virtuts d'aquesta solució.

En tot cas, segons les dades de la Generalitat, el creixement més important en el reciclatge de residus l'ha tingut la recollida d'envasos lleugers (plàstic, llaunes o brics), amb 116.239 tones recollides, un 12% més respecte al 2007, encara que el cartró i el paper continuen sent els residus més separats pels ciutadans, amb 411.217 tones el 2008. Els segueix de prop la matèria orgànica, amb 315.804 tones, un 4,5% més que el 2007, a més del vidre (204.358 tones, un 1,4% més).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.