Política

El PSC trenca la disciplina de grup a Madrid per primer cop i vota a favor del dret a decidir

És la primera vegada que el PSC trenca la disciplina de vot en els 31 anys en què ha compartit el Grup Socialista amb el PSOE

Carme Chacón ha optat per no prémer cap dels tres botons de que disposava i no ha votat ni sí, ni no, ni abstenció

El PSC ha fet aquest dimarts un pas històric al Congrés dels Diputats i ha votat per primera vegada en contra del criteri del PSOE. Ho ha fet primer respecte a la proposta de resolució de CiU a favor del dret a decidir, que ha estat rebutjades per 60 vots a favor, 275 en contra i cap abstenció, després ho ha tornat a fer respecte a la d'ICV, també rebutjada. La cap de llista dels socialistes catalans, Carme Chacón, ja havia anunciat que no donaria suport a cap proposta per a la “ruptura d'Espanya”, i finalment ha optat per no emetre el seu vot. Els socialistes espanyols han expressat el malestar per la decisió del PSC però la direcció ha frenat les peticions de ruptura i aposta per mantenir el grup.

És la primera vegada que el PSC trenca la disciplina de vot en els 31 anys en què ha compartit el Grup Socialista amb el PSOE. De fet, el PSC no havia votat diferent dels socialistes espanyols des del 1982, en què va posar punt i final a l'etapa de tres anys de presència en solitari a la cambra baixa durant la primera legislatura. Els socialistes catalans han mantingut la decisió anunciada per Pere Navarro malgrat la baixa de Carme Chacón, que després d'anunciar que no donaria suport a les resolucions pel dret a decidir de CiU i ICV per principis, ha optat per no prémer cap dels tres botons de que disposava i no ha votat ni sí, ni no, ni abstenció.

A la reunió que ha tingut lloc a Madrid tres hores abans de l'inici de la sessió del Congrés, algunes veus com la d'Alfonso Guerra han apostat per un trencament amb els socialistes catalans i l'expulsió dels seus membres de l'executiva del PSOE.Una corrent d'opinió que la direcció dels socialistes espanyols ha pogut aplacar.

Finalment Rubalcaba i Elena Valenciano han imposat el seu criteri d'evitar una trencadissa i refer els ponts amb els socialistes catalans. Amb tot, Valenciano ha anunciat sancions per als diputats díscols amb la decisió de vot del grup.

Les dues iniciatives de CiU i ICV han acabat rebutjades juntament amb la d'ERC que apostava també per la possibilitat que les comunitats autònomes celebrin referèndums sense demanar permís a l'Estat. Finalment les dues resolucions han estat rebutjades amb els vots en contra del PP, PSOE, UPyD i UPN. Els 60 vots a favor corresponen a CiU, PSC, Esquerra Plural, ERC, PNB, Amaiur i BNG.

ERC celebra la “unitat” del catalanisme polític

En el seu torn de paraula Joan Tardà (ERC) ha celebrat la “unitat” del catalanisme polític a favor del dret a decidir. “Esperem noves sumes i cap altra deserció” perquè “aquest és el camí de tot el catalanisme polític”, ha dit en català des de la tribuna.

Tardà ha defensat la proposta de resolució de la seva formació que reclama que les comunitats puguin convocar referèndums sense el permís de l'Estat. “Els referèndums són una eina de democràcia directa i no han d'estar subjectes a la censura partidista d'un govern”, ha afirmat. En aquest marc, el portaveu d'ERC ha criticat la “democràcia low cost de la Constitució Espanyola” que “nega el dret a Catalunya a votar” i decidir si continua o no dins d'Espanya. “Si els catalans volen continuar amb Espanya, ho acceptarem. Si no, proclamarem la república”, ha advertit.

ICV emplaça PP i PSOE a obrir mires

La diputada d'ICV Laia Ortiz també ha defensat les propostes de resolució de la seva formació, que inclouen una proposta contra la criminalització de les mobilitzacions ciutadanes, una aposta per l'economia verda i una defensa del sector públic i administracions autonòmiques i locals. Després de l'adhesió del PSC, Ortiz ha celebrat que el dret a decidir “s'ampliï” i ha demanat al PP i al PSOE que “no neguin la voluntat d'expressar-se a Catalunya, ni reprenguin el camí de portar la voluntat del poble de Catalunya al Tribunal Constitucional” perquè “l'immobilisme només amplia les ferides” i aquesta por ja ha fet “molt de mal” a l'Estat.

En aquest marc, ha recordat que no hi pot haver convivència sense llibertat ni democràcia, i ha afirmat que la proposta pel dret a decidir que ha arribat al Congrés passa pel “diàleg, pacte, democràcia i cohesió social”.

El portaveu adjunt de CiU, Pere Macias, també ha defensat les propostes de resolució de la seva formació, que inclouen una millora de la llei de transparència perquè afecti també a institucions, l'accés als serveis públics, la retirada de les mesures de la LOMCE que afecten el català, i la revisió de l'IVA cultural.

Macias també ha defensat la proposta de resolució de CiU per a la celebració d'una consulta a Catalunya des del “diàleg” amb l'Estat que la faci possible. “Per a nosaltres és molt important aquesta resolució i crec que tots els diputats i diputades que votin a favor tindran el reconeixement de la ciutadania de Catalunya”, ha afirmat. En aquest sentit, Macias ha anunciat el vot a favor de la seva formació a les propostes de resolució d'ERC i ICV per a la consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.