Malestar per l'arrencada de presseguers a la Ribera d'Ebre

Els pagesos diuen que la mesura perjudicarà la imatge del producte

La unitat de patògens del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha detectat que prop de 50 hectàrees de presseguers i albercoquers de Benissanet, Miravet i Móra d'Ebre estan afectades pel virus de la xerca, una malaltia molt contagiosa que provoca el descoloriment i la malformació dela fruita. Així, tot i que la malaltia no representa cap risc per al consum, la xerca sí que afecta la comercialització del producte. És per això que el DAR ha decidit arrencar tots els arbres de les parcel·les en què, a partir de les analítiques, se'n detecta algun d'afectat. Com a contrapartida, els pagesos rebran compensacions que oscil·len entre els 14.000 i els 16.000 euros, en funció dels arbres que tinguen plantats a cada hectàrea. En total, Agricultura ha previst atorgar més d'un milió d'euros en indemnitzacions a una quarantena d'afectats, segons va explicar el director dels serveis territorials, Antoni Espanya. A més, el DAR també els ofereix la possibilitat de tornar a plantar fruiters a les finques.

A la Fira de l'Auberge, que Benissanet va acollir ahir diumenge, el DAR va celebrar una jornada tècnica sobre la xerca i les mesures de protecció que els pagesos haurien d'adoptar per evitar la transmissió de la malaltia. Però la mesura no ha agradat a alguns dels pagesos de la Ribera d'Ebre, molestos amb Agricultura perquè creuen que el fet que haja transcendit el problema tindrà un impacte negatiu en la comercialització dels seus productes. «El virus només afecta alguns arbres, però diuen que potser fa 30 anys que tenim la xerca i no ho havíem notat, ja que les deformacions a la fruita es manifesten només de vegades, al cap de molts anys», va dir un pagès de Benissanet. «El que passa és que el DAR enguany té un diners per a subvencions i té ganes de fer-nos arrencar els arbres», va lamentar. Segons el mateix pagès, les pluges de la primavera han contribuït a l'expansió del virus, però encara serà més greu que la qüestió s'haja fet pública. «A la fruita no li passa res, però tot això farà que la campanya d'enguany encara siga més dolenta, amb uns preus ridículs que gairebé no donen ni per cobrir els costos», va dir.

Més de 60 varietats en la IV Mostra de l'Auberge

a. porta

La IV Mostra de l'Auberge de Benissanet va exposar 61 varietats d'aquest fruit, una dada sorprenent tenint en compte que l'any passat només se'n van exposar 52. És per això que el consistori del municipi es va mostrar satisfet amb una mostra que augmenta «pas a pas», com va afirmar Joaquim Ripoll, regidor d'Agricultura del municipi. A més, la mostra també es va cloure amb un augment d'assistència, ja que molts veïns van aprofitar aquest dia festiu i d'esbarjo. Una de les activitats destacades va ser la jornada tècnica, que va tractar temes com ara els patògens o el material vegetal. «Totes dues xerrades han estat molt interessants per als pagesos», va assegurar Ripoll.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.