el reportatge

Una nova torre antiga

La Torre de Can Sala de Malgrat ja té projecte de rehabilitació que vol recuperar els elements originals

una primera idea de la nova torre. El projecte presentat pels tècnics de la Diputació torna a la Torre de Can Sala la bellesa arquitectònica original i completa l'espai del carrer de Mar amb el nou edifici del costat on ha d'anar l'arxiu municipal.

La coneguda Torre de Can Sala de Malgrat de Mar ja té projecte de rehabilitació. Tècnics de la Diputació van presentar la setmana passada als regidors de l'Ajuntament la proposta que ha de fer tornar a l'edifici l'esplendor original. L'immoble, situat al carrer de Mar, demana una intervenció integral, però amb una especial cura per mantenir tant l'estructura com els elements que li són propis. L'arquitecte responsable del projecte, Xavier Guitart, va explicar que el seu departament ha trigat més del que seria habitual a enllestir el projecte, perquè s'ha consultat i s'ha investigat a fons la història de la torre, dissenyada el 1910 per l'arquitecte Esteve Rocafort. L'edifici, pensat inicialment com a propietat privada, ara s'haurà de convertit en espai públic –serà la seu de l'Oficina de Gestió Tributària de la Diputació–, fet que determina molts aspectes nous a tenir en compte, com ara resoldre les barreres arquitectòniques. Així, la remodelació eliminarà tots aquells elements que van ser afegits a l'estructura posteriorment pels propietaris del desaparegut Hotel Bombai, que era a tocar, com ara els baixos pintats de l'exterior i la teulada d'uralita. Els tècnics de la Diputació també proposen recuperar, entre d'altres, les vidrieres originals, la ceràmica i els revestiments. L'espai del carrer de Mar, però, es vol lligar a un segon projecte: la construcció d'un edifici de nova planta on, en un primer moment, hauria d'anar el nou arxiu municipal. A la planta baixa de l'edifici hi hauria un porxo que a través d'un passadís quedaria unit amb la torre per la part del darrere, on s'habilitaria un ascensor per a persones amb mobilitat reduïda. La proposta també inclou enjardinar aquesta part i conservar la glorieta. El disseny exacte del nou arxiu, però, encara s'ha de resoldre. Tot el conjunt es voltaria recuperant la tanca de ferro forjat que hi havia i que alhora serviria per protegir els serveis que s'hi emplacin.

L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va celebrar la proposta i va assenyalar que «seria molt convenient» que els dos projectes s'executessin junts. «Estem parlant d'un espai global que caldria resoldre també de manera unitària, per evitar resoldre una obra quan pocs mesos després quedaria afectada per l'altra», exposa. Campoy avança que el projecte de la torre s'entregarà a l'Ajuntament a finals d'aquest mes, i que el del futur arxiu podria estar enllestit d'aquí a tres mesos. «Les dues obres es podrien adjudicar el gener del 2010», hi afegeix Campoy, que recorda que el primer trimestre de l'any vinent és el termini màxim per conservar la subvenció atorgada per la Generalitat de 400.000 euros.

Precisament, la part econòmica és el principal escull per resoldre les dues intervencions urbanístiques. «Les millores a la torre suposen prop de 900.000 euros, i les del nou edifici poden arribar als 1,3 milions. Un cost que demana la complicitat de les administracions superiors per poder-hi fer front i a les quals anirem a trucar a la porta», conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.