Societat

educació

L'alumnat de batxillerat farà optatives en línia

Rigau calcula que el 10% dels instituts incorporaran la nova modalitat

Creix l'oferta d'estudis postobligatoris

Els alumnes de primer i segon de batxillerat dels instituts públics de Catalunya podran fer a partir del curs que ve algunes assignatures optatives per internet, a través de la plataforma en línia de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), segons va explicar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Amb aquesta mesura, que ja han provat 1.195 alumnes de segon de batxillerat aquest curs, el govern pretén fomentar entre els estudiants l'anomenat blended learning, un model pedagògic que combina l'aprenentatge presencial a l'aula amb el virtual.

Rigau va defensar que aquest sistema contribuirà al fet que els estudiants s'acostumin a un tipus d'ensenyament, cada cop més implantat arreu del món i a Catalunya, tal com demostra –segons va assenyalar la consellera– l'augment de demanda de l'IOC, l'èxit de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i els Massive Open Online Courses (MOOC), cursos gratuïts per internet que ofereixen moltes universitats. El govern considera que, amb la introducció de l'educació a distància en el cicle d'ensenyament secundari, s'ajuda a fomentar “l'aprenentatge per a tota la vida''.

El nou sistema permetrà a l'alumnat, a més, ampliar el ventall de matèries a què es poden matricular. Ensenyament calcula que el curs 2013/14 almenys un 10% dels centres de secundària públics tindran algun alumne de primer o segon de batxillerat fent alguna assignatura a distància.

Supervisió del tutor

Per matricular-se de les matèries de l'IOC, l'alumne s'haurà de posar d'acord amb els professors de l'institut on està cursant els estudis de manera presencial per veure si pot fer l'assignatura en línia sota la supervisió del seu tutor, que és qui en farà l'avaluació, conjuntament amb els professionals de l'IOC.

Rigau va anunciar aquesta nova modalitat durant la presentació de l'oferta d'estudis postobligatoris per al curs que ve. El Departament d'Ensenyament ofereix en total 220.123 places, 3.133 places més que el curs anterior i 8.181 més que el 2011/12. La Generalitat ha hagut d'ampliar l'oferta de places de formació professional i batxillerat per adequar-se al creixement demogràfic d'aquest segment de la població.

El govern triplica l'oferta d'FP dual

El govern va anunciar que es triplicarà l'oferta de cursos de formació professional (FP) dual –modalitat en què les pràctiques es fan en empreses– i que, segons la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, millora molt les possibilitats de trobar feina dels joves. La conselleria s'ha proposat potenciar la formació professional i està adaptant l'oferta de titulacions a la demanda de feina de cada zona de Catalunya. Per a aquesta legislatura, s'ha fixat com a objectiu que almenys el 40% d'alumnes d'ESO es matriculin en algun cicle formatiu de grau mitjà, i que es redueixi el percentatge d'estudiants que es decanten pel batxillerat. El curs passat es van matricular a la formació professional un 36% dels estudiants que van acabar l'ESO i els propers anys es pretén arribar fins al 50%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.