Política

El sobiranisme fa pinya en un acte multitudinari a Sabadell

Més d'un miler de persones omplen el Teatre de la Faràndula per constatar, per primer cop, la unió de les institucions i la societat civil en la fita de l'estat propi

ICV se'n desmarca a última hora

Injecció d'energia per al moviment independentista ahir al vespre a Sabadell, on es va viure una comunió entre entitats civils, sectors culturals i partits polítics que reclamen l'estat català en l'acte “2014. Fem-ho possible!”. Més d'un miler de persones van omplir el Teatre de la Faràndula, convocades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a preus entre 5 i 7 euros, i van constatar la unitat de les principals forces del país que –“per primer cop en la història”, remarcaven els ponents–, persegueixen un objectiu comú: una Catalunya independent. “És l'hora d'accelerar el procés: cal convocar la consulta amb una pregunta clara”, sentenciava la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

El valor d'aquesta unitat va ser glossada al llarg de la nit des de tots els àmbits, que van coincidir que ja és impossible avançar socialment sense fer-ho nacionalment, cap a un estat propi. La desena de ponents van constatar que s'hi és més a prop que mai, però que justament ara és quan no s'ha de defallir i s'ha de seguir eixamplant la base social de la causa.

L'escriptora Patricia Gabancho reclamava acabar la feina iniciada amb la transició. La productora Isona Passola demanava una campanya en positiu, sense retrets ni greuges del passat, i explicava que la pel·lícula que prepara, L'Endemà, sobre el procés, s'encaminarà sobretot a mobilitzar convençuts, convèncer indecisos i fer “que els que votaran que no, no se sentin agredits en el nou estat”. Muriel Casals, d'Òmnium Cultural, reclamava l'estat per garantir el futur de la llengua i la cultura, i recordava al govern que té un país darrere que l'empeny i no el deixarà fer-se enrere. L'actriu Montserrat Carulla, molt aplaudida, vol l'estat per obrir l'ampolla de xampany que té a la nevera de fa temps, com quan va morir Franco. L'actor Quim Masferrer, mestre de cerimònies, es va afegir a la crida adreçant-se als mitjans espanyols: “No somos nazis, somos buena gente”, els va remarcar, abans de deixar anar un “Viva España, visca Catalunya lliure!” igualment ovacionat.

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i representant ahir de l'Associació de Municipis Independentistes (AMI), va reivindicar que el moviment ha d'empènyer “de baix cap dalt”, i confiava que aviat s'hi sumaran grans ciutats. Els polítics, curiosament, van ser segurament els més ovacionats, sobretot quan van pujar, junts, Josep Rull (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Quim Arrufat (CUP). No van fer discursos partidistes, però sí molt emotius. Tots tres van apel·lar tant a la raó com als sentiments com a arguments per a l'estat català, sobretot per convèncer els que encara no ho estan. Arrufat reclamava “molta gent i idees molt grans” per tirar endavant el procés. Junqueras, micròfon en mà, va reclamar atenció per tots, sobiranistes i no sobiranistes, sobretot per a la gent del PSUC, el PSC o els sindicats. “Tots són dels nostres, ells també van canviar el país fa 35 o 40 anys, i per culminar-ho amb un estat hem de posar en valor la seva feina”, constatava el republicà, que feia una crida a “estimar la gent”, perquè ells acabaran estimant el que defensen els sobiranistes. Rull reivindicava en la mateixa línia adreçar-se “al cap de la gent amb arguments i al cor amb emocions”, per aconseguir “una nació inclusiva”.

ICV no hi va al final

Només a última hora ICV, que havia confirmat l'assistència de la seva coordinadora Dolors Camats, es va desmarcar “atès el caràcter marcadament independentista”, segons va explicar l'organització. “Enteníem que hi havien de ser per explicar el seu posicionament, només a partir del diàleg és possible avançar plegats. Desitgem que s'hi afegeixi aviat, comptem amb ells”, van exposar. “ICV ha estat caminant a poc a poc, serem el cotxe escombra per arribar junts a la mateixa meta”, es disculpava la militant Teresa Mir.

LES FRASES

Necessitem un estat perquè no és possible avançar socialment si no ho podem fer nacionalment
Carme Forcadell
presidenta de l'ANC
Ens han volgut trencar, però avui l'optimisme i la voluntat diuen que som un sol poble
Josep Rull
vicesecretari d'organització de cdc
El millor argument no és econòmic, ni polític, ni democràtic. És l'exemple del dia a dia, el compromís
Oriol Junqueras
president d'erc
Cal que fem un pacte perquè el país que construïm sigui inqüestionablement millor
Quim Arrufat
Diputat de la cup
El futur de la nostra llengua i la nostra cultura depenen del futur del nostre país. Volem el nostre estat
Muriel Casals
presidenta d'òmnium cultural
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.