cultura

Un segle de fotografia

El Daguerre de Sants està a punt de complir cent anys en el mateix edifici que va construir el seu fundador, Martí Bonet, expressament com a estudi fotogràfic

L'associació Fotoconnexió està preparant una exposició per reivindicar un llegat únic

El 1915 començaven les obres de construcció d'un estudi fotogràfic al número 78 del carrer de Sants. Un senyor estudi de nova planta. El seu artífex, Martí Bonet, originari de Guimerà i amb una bona trajectòria de fotògraf a Terrassa, estava ben decidit a apostar fort per un negoci, el del retrat, que havia deixat de ser un luxe de les elits i s'havia convertit en un reclam de masses.

Gairebé cent anys després, el Daguerre de Sants segueix al peu del canó, i el nét del fotògraf fundador, Francesc Tàpia Bonet, segueix treballant en un edifici que, desafiant les forces del temps, ha mantingut força intacta l'estructura principal. Tant és així que avui encara són visibles els vidres del lateral de la galeria de llum natural –una mena d'hivernacle amb cortines negres– que va construir Martí Bonet en uns temps en què l'electricitat no s'havia imposat del tot, tot i que no tardaria a fer-ho.

Cal insistir en això: en tot Barcelona, i en tot l'Estat espanyol, el Daguerre és un cas únic de patrimoni fotogràfic que ha perviscut sota l'empara d'una mateixa nissaga de fotògrafs, encara en actiu, per bé que ja no hi haurà una quarta generació. La fi de la normativa que protegeix els lloguers antics dels comerços, prevista per al 2014, amenaça de mort una pila de botigues històriques, entre les quals hi ha l'històric Daguerre. Desapareixerà o podrà celebrar el seu centenari el 2015? I, si se salva, es podria fins i tot arribar a plantejar un projecte de restauració?

La sensibilitat fa miracles, i d'aquí ve que l'associació Fotoconnexió, integrada per fotògrafs, investigadors, arxivers, bibliotecaris i arquitectes, hagi passat a l'acció, després de més de dos anys de recerca intensa, amb dues iniciatives que pretenen rescatar la història d'aquest estudi fotogràfic de barri, documentar-lo i conscienciar tots els barcelonins d'una joia patrimonial excepcional que, encara ara, és dempeus.

La primera acció és una exposició itinerant, que s'inaugurarà a la tardor a les Cotxeres de Sants, per al finançament de la qual han disposat de l'ajuda de la plataforma de micromecenatge Potlatch (han recaptat més de 1.800 euros). La mostra tindrà per suport intel·lectual un llibre que publicarà l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

La segona acció és una crida a la ciutadania per recollir fotografies fetes al Daguerre (regirin totes les capses de casa!), digitalitzar-les i registrar-les en una base de dades i fer-les circular sense límits en un bloc (www.eldaguerredesants.wordpress.com).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.