Necrològiques

Joaquim Robert i Ruiz

Fotoperiodista blanenc, va reflectir a través de la seva càmera la vida social, cultural i política de la Costa Brava

El fotoperiodista Joaquim Robert i Ruiz, que va immortalitzar a través de la seva càmera la vida social, cultural i política de Blanes i la Costa Brava per a mitjans de comunicació locals i internacionals, va morir dilluns passat, a l'edat de 76 anys, després d'una llarga malaltia, segons informa el consistori blanenc.

Nascut a Blanes el 1936, era fill de can Genís, una família benestant de comerciants i fabricants de la vila. De ben jove ja es va interessar per tot allò que envoltava la tecnologia i la maquinària. A mitjan anys cinquanta va desenvolupar el seu interès per la fotografia, el cinema i més tard per la ràdio com a radioaficionat.

El 1960 es va afegir a un conjunt d'entusiastes de la fotografia per formar l'Associació Fotogràfica i Cinematogràfica (AFIC) de Blanes als locals del Casino. Robert en va ser membre fundador, tresorer de la primera junta i vocal fins més enllà del 1973. Com a membre actiu va exercir de professor en cursets i va participar en molts concursos, tant de fotografia com de cinema amateur. Va rodar quatre films experimentals: Pels peus (1965), Fluviá (1967), Reflejos, Contrareloj (1968) i Escuela del amor y del matrimonio.

Aquesta experiència en el camp de la imatge va ser la causa que fos requerit pels corresponsals de premsa. L'any 1965 ja treballava com a corresponsal de l'agència Efe (Cifra-Alfil) i hi va ser entre aquesta data i el 1968.

Com a fotoperiodista va fer parella amb Joan B. Planells i va publicar per a Los Sitios, La Vanguardia, el Noticiero Universal i l'edició Costa Brava del diari L'Indépendant de Perpinyà.

Robert va ser també un dels fundadors de l'Associació de Radioafeccionats de Blanes i ha estat membre destacat de l'entitat durant 25 anys. L'experiència en aquest camp li va permetre ser corresponsal local de Ràdio Miramar de Barcelona durant força anys.

Una altra de les passions de Joaquim Robert va ser l'esport marítim, i, de fet, durant gairebé dues dècades va ser jutge de regates del Club de Vela Blanes, l'entitat que l'estiu passat li va retre un homenatge per la seva tasca durant tants anys.

Robert va donar el seu fons documental en imatges –unes cinc mil instantànies– a l'Arxiu de Blanes.

Casat amb Josefina Valent Perelló i pare d'una filla, la cerimònia exequial es va celebrar dimarts, a les 5 de la tarda, a l'església parroquial de Santa Maria de Blanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.