Necrològiques

Douglas Engelbart

Inventor del ratolí d'ordinador

L'enginyer Douglas Engelbart, l'inventor del ratolí de l'ordinador i capdavanter en el desenvolupament del correu electrònic, els processadors de text i internet, va morir dimarts passat a la seva residència d'Atherton (Califòrnia) als 88 anys.

Nascut a Portland el 1925, l'invent més important d'Engelbart va ser el ratolí, que va començar a desenvolupar en la dècada dels seixanta i va patentar el 1970. Aleshores, però, era només una simple carcassa de fusta que cobria dues rodes metàl·liques. Va ser el 9 de desembre del 1968 que va fer la primera demostració pública d'un invent que va canviar la relació dels humans amb els ordinadors. Apple en va fer un senyal d'identitat estàndard en els ordinadors Macintosh i amb el desenvolupament de Windows va passar a formar part habitual dels PC. Entre altres avenços, destaca l'ús de la interfície amb múltiples finestres. També va ajudar a desenvolupar Arpanet, el predecessor d'internet gestionat pel govern nord-americà.

Quedarà per a la història la intervenció de Douglas Engelbart en una conferència de l'any 1968, feta des de casa a través d'un mòdem casolà, en la qual va utilitzar l'elaborat sistema en línia del seu laboratori per il·lustrar les seves idees a l'audiència. Va ser la primera demostració pública de l'ús del ratolí i de la videoconferència. Aquella intervenció, l'anomenada “mare de totes les presentacions”, es va fer al Civic Auditorium de San Francisco durant la Conferència de Tardor d'Empreses d'Informàtica.

El ratolí es va presentar amb el nom oficial “XY Position Indicator for a Display System” (indicador de posició d'XY per a un dispositiu d'escriptori) i la intenció era substituir el llapis punter i la palanca de control (joystick).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.