L'atur puja a Catalunya de 7.664 persones mentre que a l'Estat baixa

Sindicats i patronals s'alarmen i el govern recorda que fa deu anys que, al juliol, creix

L'augment d'aturats a Catalunya representa un retorn a l'augment del nombre de desocupats, tendència que s'havia trencat al maig després de divuit mesos consecutius d'increment. En el conjunt del mercat estatal, les dades de l'atur segueixen baixant, amb una disminució del nombre d'aturats de 20.794 persones, un 0,58% menys en relació al mes anterior, fins a les 3.544.095 persones.

Per demarcacions, l'atur puja a totes, excepte a Tarragona, on baixa de 95 persones respecte del juny, el 0,18%. A Barcelona puja de 7.561 persones, el 2,01%; a la de Girona l'augment és de 117 persones, el 0,27% i a la de Lleida puja de 181 persones, el 0,82%. Per sector d'activitat, dels 7.461 aturats de Barcelona, 92 provenen del sector agrícola, 646 de la indústria, 215 de la construcció, 5.431 del sector de serveis i 1.077 no tenien una feina anterior. A Tarragona, el sector agrícola va reduir el nombre de persones registrades a l'atur en 15 persones, a la indústria, en 10, a la construcció, en 8, i al sector de serveis, en 217. En canvi, el grup sense una feina anterior va incrementar-se de 155 persones. A Girona hi ha 20 aturats provinents del sector agrícola, 369 de la indústria, 761 de la construcció i 25 no tenien una feina anterior. Pel que fa a la demarcació de Lleida, 129 aturats provenen del sector agrícola i 109 del sector industrial. En canvi, a la construcció hi ha 103 aturats menys, i al sector de serveis hi ha 48 aturats menys. Al grup de persones sense una feina anterior hi ha 94 aturats més.

Per la seva banda, sindicats i patronals van mostrar la seva preocupació i alarma per les dades del juliol. La UGT va recordar que «dos de cada deu aturats ja no reben cap prestació» i CCOO que «Barcelona és la demarcació que més ha patit l'increment de l'atur al mes de juliol».

Per la seva banda, des de Pimec es va indicar que la situació a Catalunya encara és greu, en contra de la tendència positiva a la qual apuntaven les dades de l'atur del juny, i es va advertir que, en els propers mesos, «pot empitjorar». La Fepime, al seu torn, demana noves fórmules per flexibilitzar les relacions laborals i reduir els costos.

El govern català, però, emmarca en la «normalitat» l'augment de l'atur a Catalunya ja que segons el director del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) Joan Josep Berbel, és una tendència que «es repeteix al llarg dels últims anys al juliol», si bé el creixement percentual d'aquest últim mes «és el més baix des del 2000».

Pajín: les mesures del PSOE funcionen

La secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, va afirmar que el descens de l'atur posa de manifest que «les mesures del govern espanyol estan funcionant». Pajín va manifestar el seu desig que «aquesta vegada» també s'alegri «el principal partit de l'oposició, que cada vegada que hi ha una dada positiva sembla que no només li costi reconèixer-ho, sinó que sembla que el molesta».

Les obres amb càrrec al Fons Estatal d'Inversió Local en els municipis de l'Estat espanyol ocupen 407.390 persones, un 46% més del treball previst per a tot el pla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.