Editorial

EDITORIAL

Unes eleccions marcades per la lluita a Girona

La lluita per l'alcaldia de Girona marca la campanya de les eleccions municipals a les comarques gironines, que acaba de començar. Per primer cop, després de 32 anys de govern socialista, les enquestes donen a CiU l'oportunitat de lluitar per l'alcaldia i capgirar la situació. La coalició ha apostat per Carles Puigdemont, que el 2007 ja va intentar, sense èxit, aconseguir ser el cap de llista més votat. Amb el bagatge de quatre anys a l'oposició i d'una llarga precampanya, Puigdemont ha d'enfrontar-se a una candidatura socialista que encapçala l'exregidora i exdiputada Pia Bosch, escollida com a substituta de l' alcaldessa Anna Pagans. Tots dos candidats aspiren a ser la llista més votada, que es farà segurament amb l'alcaldia, però la clau la tindran la resta de partits, sobretot ERC i ICV, integrants fins ara del govern municipal i que ja han mostrat la seva disposició a estudiar aliances noves. Resta saber quin paper reserven les urnes per al PP i si pot tenir alguna clau en la política d'acords postelectorals. Una altra de les incògnites serà la de saber si la CUP, que aquests últims anys ha fet una gran feina a l'oposició fora del consistori, obté representació, i el paper reservat a SI.

Fora de la capital, només a Figueres, les previsions donen un clar guanyador: l'actual alcalde, Santi Vila (CiU). A Olot, caldrà veure si CiU pot aprofitar la marxa del socialista Lluís Sacrest, i a Salt, la incògnita serà comprovar si els conflictes veïnals han desgastat la candidat socialista Iolanda Pineda i quin resultat fa el candidat de CiU, Jaume Torramadé, gran derrotat en els comicis del 2007. A Blanes, es dóna per segur un frec a frec entre socialistes i convergents i cal veure si CiU treu rendiment al fet d'haver estat en el govern els últims quatre anys. Els futurs pactes, de ben segur, condicionaran el nou govern municipal. Pel que fa a Lloret de Mar, CiU presenta candidat nou en substitució de Xavier Crespo, però tot fa pensar que la coalició mantindrà la plaça. A Banyoles, s'haurà de veure si CiU treu profit dels quatre anys al govern de coalició amb el PSC de Miquel Noguer i quin resultat aconsegueix la llista vinculada a ERC de Josep Vicens. A l'Empordà, els interessos del PSC són mantenir les alcaldies de Palamós, Roses i Platja d'Aro i recuperar Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, ara en mans d'ERC i d'independents. ERC, de fet, intentarà no perdre justament els governs de Torroella de Montgrí i Palafrugell, i les perspectives de CiU, amb candidatures a la majoria de poblacions, és mantenir Calonge i tornar a governar a Palafrugell, Platja d'Aro o Sant Feliu de Guíxols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.