Articles

Primàries a Barcelona

Les eleccions del 22 de maig es posen interessants. Montserrat Tura disputarà la candidatura del PSC a Barcelona en primàries a l'alcalde Jordi Hereu. Paradoxalment, l'exconsellera de la Generalitat apareixerà com l'aspirant animada per l'aparell nacional contra la federació del PSC de Barcelona. Allò que José Montilla va negar a Tura abans dels comicis al Parlament –unes primàries per triar el candidat a presidir la Generalitat–, l'hi concedeix ara per desbancar Hereu. Entremig hi ha hagut la desfeta electoral del 28-N i l'ombra del fixatge del militant socialista Ferran Mascarell per part del president Artur Mas. Hi deu haver influït, així com les enquestes que s'han fet circular per justificar el relleu d'Hereu, ja que el PSC patiria una fortíssima patacada amb l'actual alcalde.

L'opció Tura situa el PSC en el centre mediàtic i li confereix una imatge d'obertura i democràcia interna que esmorteeix els danys de la derrota del 28-N i la pèrdua del govern. Si Tura guanya les primàries –opció més probable–, ella tindrà èpica, allò que els experts en diuen relat. Si finalment sorprengués Hereu, l'alcalde en sortiria reforçat.

Montserrat Tura va ser alcaldessa de Mollet del Vallès. Aquest serà un debat potser elitista que sorgirà: si la batllessa d'una ciutat metropolitana pot ser alcaldessa de la capital de Catalunya davant d'un “senyor de Barcelona” ben valorat, com és el candidat de CiU, Xavier Trias. A les eleccions del maig, els socialistes no només es juguen l'alcaldia sinó l'efecte dominó sobre altres ciutats i, sobretot, el bastió de poder que és la Diputació de Barcelona. És per això que al carrer Nicaragua li és indiferent si Tura o Hereu són més convenients per al partit l'endemà de les municipals. Tant li és si deixa ferits pel camí o els riscos que qualsevol procés de primàries comporta. No tot són flors i violes.

Xavier Trias es va menjar els torrons amb unes enquestes escandalosament favorables. Amb el factor primàries, caldrà veure què diu la demoscòpia a partir d'ara. Primàries, per cert, que el republicà Jordi Portabella està proposant fa dies per a la candidatura independentista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.